Prețul petrolului s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, ca urmare a răspunsului Chinei la tarifele impuse de Trump
0Prețurile petrolului s-au prăbuşit vineri cu aproape 8%, cel mai jos nivel din ultimii patru ani, ca urmare a deciziei Chinei de a riposta împotriva tarifelor impuse de Donald Trump.

China a anunțat vineri, 4 aprilie, că va impune taxe vamale de 34% pe toate bunurile americane, ca răspuns la tarifele impuse miercuri de președintele Donald Trump.
„Această practică a SUA nu este în conformitate cu normele comerciale internaţionale, subminează grav drepturile şi interesele legitime ale Chinei şi este o practică tipică de intimidare unilaterală”, a declarat Comisia tarifară a Consiliului de Stat al Chinei într-un comunicat în care anunţă tarifele sale de retorsiune.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 5,55 dolari (7,9%), până la 64,59 dolari/baril, în timp ce preţul petrolului WTI (West Texas Intermediate), de referinţă pe piaţa americană, a pierdut 5,87 dolari (8,8%), ajungând la 61,04 dolari/baril, scrie News.ro
În timpul sesiunii, ambele au atins minime de 64,15 dolari şi respectiv 60,81 dolari/baril, cele mai reduse niveluri din 2021.
Ambii indicatori de referinţă se îndreaptă spre cele mai mari pierderi săptămânale (în procente) din ultimii doi ani.
„Testul real va fi dacă aceste tarife reciproce vor persista şi vor lovi cererea globală de petrol – ceea ce pieţele par acum să anticipeze – sau dacă este doar o tactică de negociere de tip fum şi oglinzi din partea echipei Trump. Un lucru e sigur: incertitudinea va continua să apese asupra preţurilor petrolului în următoarele sesiuni,” a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior la BOK Financial.
JP Morgan a majorat la 60% probabilitatea ca economia globală să intre în recesiune până la finalul anului, de la 40% anterior.
Presiunea asupra preţurilor a fost amplificată de decizia OPEC+ de a accelera planurile de creştere a producţiei. Organizaţia a anunţat că va aduce pe piaţă 411.000 barili/zi în mai, comparativ cu planul anterior de 135.000 barili/zi.
Importurile de petrol, gaze şi produse rafinate au fost exceptate de la noile tarife impuse de Trump, însă politicile sale riscă să alimenteze inflaţia, să încetinească creşterea economică şi să intensifice disputele comerciale, aspecte care trag în jos preţul petrolului.
Goldman Sachs a redus ţintele sale de preţ pentru decembrie 2025 pentru Brent şi WTI cu 5 dolari, la 66 şi 62 dolari/baril, respectiv.
HSBC a redus şi ea estimarea privind creşterea cererii globale de petrol pentru 2025 de la 1 milion barili/zi la 0,9 milioane, invocând atât tarifele, cât şi decizia OPEC+.
La finalul lui martie, Trump anunțase că impune taxe vamale de 25% țărilor care achiziționează petrol sau gaze naturale din Venezuela.
„Orice țară care achiziționează petrol și/sau gaze din Venezuela va fi obligată să plătească un tarif de 25% către Statele Unite pentru orice comerț pe care îl face cu țara noastră”, a declarat Trump pe platforma sa, Truth Social.
Liderul american susține că guvernul de la Caracas al președintelui contestat Nicolas Maduro este „foarte ostil” față de SUA și că Venezuela a permis intrarea în SUA a „zeci de mii” de migranți clandestini, acuzați de „comportament foarte violent”.