Greenpeace, obligată să plătească daune de 660 milioane de dolari pentru proteste

0
Publicat:

Greenpeace a fost obligată să plătească daune de 660 milioane de dolari pentru proteste la conducte de petrol din SUA, a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, adăugând că și în România ONG-ul a încercat să blocheze proiecte energetice.

Tânără pe spatele jachetei căreia scrie Greenpeace
Greenpeace a încercat deseori să blocheze proiectul Neptun Deep

„Un tribunal american a decis: ONG-ul Greenpeace trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic strategic. 660 de milioane USD!

Nu e un caz izolat. De la Neptun Deep (peste 4 miliarde de euro investiție) la hidrocentralele noastre (1,4 miliarde de lei investiție la hidrocentrala Răstolița), proiectele energetice strategice ale României sunt atacate sistematic în instanță de ONG-uri de mediu. 

Le solicit public tuturor directorilor companiilor naționale din energie să ceară în instanță daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acțiuni cu rea-credință! (...) Până acum am câștigat toate procesele importante și am reușit să avansăm și cu Neptun Deep, și cu hidrocentralele începute înainte de 1989 și blocate de ani de zile. (...) Lucrăm la o propunere de act normativ, în premieră, pentru deblocarea și accelerarea majoră a proiectelor începute, cu grad ridicat de execuție. Sunt peste zece hidrocentrale, cu o valoare cumulată a investițiilor de aproape 12 miliarde de lei, mare parte bani deja cheltuiți de statul român. Vorbim despre peste 700MW, cu un stadiu de execuție de până la 98%”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

Greenpeace a anunțat că va face recurs

Un juriu format din nouă persoane din Mandan, Dakota de Nord, a decis miercuri în favoarea operatorului de conducte din Texas, Energy Transfer, considerând că Greenpeace și entitățile sale din SUA sunt responsabile pentru defăimare, conspirație și daune fizice aduse conductei sale Dakota Access.

Procesul a avut la bază participarea Greenpeace la protestele împotriva construcției conductei în 2016, care au atras peste 100.000 de protestatari și au transformat orașul Mandan într-un câmp de luptă pentru drepturile indigenilor și protecția mediului.

În 2017, Energy Transfer a dat în judecată Greenpeace și entitățile sale americane în instanța federală, solicitând despăgubiri de sute de milioane de dolari. După ce cazul a fost respins, a depus un proces similar la o curte de stat din Dakota de Nord, unde un verdict a fost pronunțat miercuri, după un proces de trei săptămâni.

Greenpeace a spus că decizia din Dakota de Nord va costa organizația mai mult de 660 de milioane de dolari. Organizația a declarat că va face recurs împotriva deciziei, potrivit ft.com.

Conducta Dakota Access de 3,8 miliarde de dolari a fost propusă pentru prima dată în 2014 pentru a transporta țiței din prolificul bazin Bakken din Dakota de Nord până în Illinois. Tensiunile au început în 2016, când membrii tribului Standing Rock Sioux au înființat tabere pentru a protesta împotriva proiectului, temându-se că le pune în pericol apa potabilă și le încălca suveranitatea.

Compania, al cărei co-fondator miliardar Kelcy Warren este un donator important al lui Trump, a susținut că Greenpeace a jucat un rol esențial în proteste, fiind responsabilă pentru răspândirea dezinformării, antrenarea a mii de protestatari, donarea de bani și provizii.

Energy Transfer a declarat miercuri că este „mulțumit” de verdict, denumind rezultatul „un câștig” pentru Dakota de Nord și pentru „toți americanii care respectă legea care înțeleg diferența dintre dreptul la libertatea de exprimare și încălcarea legii”.

Proteste împotriva proiectul Neptun Deep

În ianuarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța că justiția a dat dreptate României și a respins cererea Greenpeace pentru suspendarea lucrărilor privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. Organizația de mediu trebuie să plătească 450.000 de lei.

Burduja preciza că „Greenpeace a încercat să blocheze prin instanță acordul de mediu pentru Neptun Deep”, afirmând că proiectul va „crea locuri de muncă și va aduce peste 20 de miliarde de euro la buget”.

La protestul din 15 ianuarie a.c., când un pilot-activist a zburat cu parapanta în preajma platformei Neptun Deep, Greenpeace România atrăgea atenţia asupra nevoii urgente de a nu mai investi într-un sistem energetic care prejudiciază sănătatea, siguranţa şi viitorul oamenilor şi al Mării Negre şi cere accelerarea tranziţiei către soluţii regenerabile.

Amintim că în luna octombrie a anului trecut, ministrul Sebastian Burduja a depus o plângere la DIICOT împotriva unor ONG-uri care prin manifestațiile lor împiedică dezvoltarea unor proiecte strategice pentru România.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite