Preţul grâului a explodat, după ce India a anunţat că sistează exporturile. „Toate s-au scumpit, de la pâine la ţăiţei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Preţul grâului a crescut pe pieţele internaţionale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază, scrie BBC, avertizând că toate preţurile vor creşte în perioada următoare, „de la pâine până la ţăiţei şi paste făinoase”.

Indicele de referinţă al grâului a crescut cu până la 5,9% în Chicago, cel mai ridicat din ultimele două luni, scrie BBC

Interdicţia de export vine după ce un val de căldură a lovit culturile de grâu din India, ducând preţurile interne la un nivel record.

Costul tuturor produselor în componenţa cărora intră făină, de la pâine şi prăjituri până la tăiţei şi paste făinoase, a crescut în ultimele luni, pe măsură ce preţurile grâului au crescut pe pieţele mondiale de mărfuri.

Guvernul Indiei a spus că va permite în continuare exporturile susţinute de scrisori de credit care au fost deja emise şi către ţările care solicită provizii „pentru a-şi satisface nevoile de securitate alimentară”.

Oficialii guvernamentali au mai spus că interdicţia nu este permanentă şi ar putea fi revizuită.

Cu toate acestea, decizia a fost criticată de miniştrii agriculturii din Grupul celor şapte naţiuni (G7) reunite în Germania.

„Dacă toată lumea începe să impună restricţii la export sau să închidă pieţele, asta ar agrava criza”, a spus ministrul german al alimentelor şi agriculturii, Cem Ozdemir.

G7 este o organizaţie a celor şapte mari economii „avansate” din lume, care domină comerţul global şi sistemul financiar internaţional. Acestea sunt Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Deşi India este al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, nu a fost anterior un exportator major, deoarece cea mai mare parte a recoltei sale este vândută pe pieţele interne.

Dar exporturile de grâu ale Ucrainei au scăzut după invazia rusă. Şi, având în vedere secetele şi inundaţiile care ameninţau recoltele la alţi mari producători, comercianţii de mărfuri se aşteptau ca proviziile din India să compenseze o parte din deficit.

Înainte de interdicţie, India şi-a propus să livreze un record de 10 milioane de tone de grâu în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite