Preţul gazelor în Europa a început să crească după rebeliunea din Rusia

0
Publicat:

Prețul gazelor naturale în Europa au explodat, luni dimineaţa, în condiţiile în care situația privind rebeliunea din Rusia a agravat îngrijorările cu privire la aprovizionare pe o piaţă şi aşa volatilă, transmite Bloomberg.

Prețul gazelor a început să crească luni dimineata, Foto: Shutterstock
Prețul gazelor a început să crească luni dimineata, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, în jurul orei 9:25, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 13%, până la 36,80 euro pentru un Megawatt-oră.

Pe parcursul acestei luni, preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30%, în condiţiile în care opririle prelungite de producţie în Norvegia au contracarat cererea redusă, informează Agerpres. Fluctuaţiile de preţ s-au agravat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în week-end în Rusia nu va face decât să perturbe şi mai mult pieţele.

Riscurile geopolitice în Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de week-end. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situaţia din Ucraina" este ceea ce împinge cotaţiile la gaze în sus, susţine Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Chiar dacă Europa şi-a redus în mod semnificativ dependenţa de gazele ruseşti livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate.

De asemenea, continentul european obţine cantităţi mari de gaze lichefiate din partea altor producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.

Există şi alţi factori care creează noi presiuni pe piaţă. Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate în condiţiile în care se efectuează lucrări de mentenanţă la mai multe facilităţi.

În Rusia, există semnale că situaţia începe să se calmeze. Autorităţile de la Moscova au ridicat regimul contra-terorist introdus sâmbătă iar Bursa de valori de la Moscova operează în mod normal.

Per total, la fel ca şi pentru alte materii prime concentrate pe Rusia, pentru moment, impactul este limitat", spune Ole Sloth Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Rusia ar putea închide una dintre ultimele conducte care transportă gaz rusesc spre Europa până la finalul anului viitor, când expiră contractul de furnizare al Ucrainei cu Gazprom, relata recent FT

Potrivit unui interviu cu ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, preluat și de Reuters, șansele ca Kievul şi Moscova să fie de acord cu reînnoirea contractului de tranzit pe cinci ani, semnat prima dată în 2019, sunt reduse, chiar dacă ruta prin Ucraina este responsabilă pentru aproape 5% din importurile totale de gaze ale Europei.

Întrebat dacă Ucraina ar fi pregătită pentru renegocierea acordului cu Moscova după invazia de anul trecut, Galushchenko a răspuns: „Nu-mi pot imagina cum ar putea fi la nivel bilateral", adăugând că Kievul se pregăteşte de reducerea livrărilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite