România va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va deveni cel mai mare producător de gaz din UE odată cu începerea producției în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, după ce și Olanda, cel mai mare producător actual, va fi închis zăcământul Groningen.

Sondă marină de exploatare a gazelor naturale
România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

„Da, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după ce Olanda va închide zăcământul Groningen”, au declarat pentru „Adevărul” surse guvernamentale.

Închiderea câmpului de gaze naturale de la Groningen pune în perspectivă importanța capacităților suplimentare de producție de gaze naturale. Norvegia a reușit să devină cel mai mare furnizor din Europa și își crește producția. Olanda este cel mai mare producător direct de gaze naturale din UE, urmată de România și Germania”, a declarat analistul eToro Bogdan Maioreanu.

În timp ce producția olandeză este în scădere, AIE estimează că producția românească de gaze naturale va crește datorită proiectului de dezvoltare a zăcământului de gaze de la Midia și a celor offshore - Doina și Ana. Cu rezerve de gaze estimate la 10 miliarde de metri cubi, Midia va furniza 1 miliard de miliarde de metri cubi pe an în perioada 2023-2026 - compensând declinul zăcămintelor mai mature.

În plus, OMV Petrom și Romgaz au anunțat miercuri că au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep.

OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.

Prima producție este estimată în 2027. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite