Preşedintele Iohannis a promulgat pachetul de legi privind achiziţiile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a promulgat pachetul de legi privind achiziţiile publice şi că este de apreciat „viteza“ cu care Parlamentul a adoptat acest pachet, în doar şase luni.

„Avem un pachet de patru legi care reglementează achiziţiile publice, care a fost recent aprobat în Parlament şi azi am promulgat aceste patru legi“, a anunţat preşedintele într-o declaraţie la Cotroceni.

El a precizat că este vorba despre Legea privind achiziţiile publice, Legea privind achiziţiile sectoriale, Legea privind concesiunile de lucrări şi de servicii, care transpun trei directe europene, şi Legea privind remediile şi căile de atac în achiziţiile publice.

„Având acum un sistem de evaluare a achiziţiilor mai complex un pic, dar care combină elementul preţului cu cel de calitate este o chestiune care o găsesc bună. Trebuie să apreciez pozitiv faptul că Parlamentul a înţeles importanţa acestui pachet de acte normative“, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat şi că este de apreciat „viteza“ cu care Parlamentul a adoptat acest pachet, în doar şase luni. „Este o viteză notabilă pentru Parlamentului nostru“, a comentat şeful statului. În 10 mai, Camera Deputaţilor a aprobat cele patru legi privind achiziţiile publice deşi, în cursul dimineţii, era luată în calcul amânarea votului final din plen, la şedinţă participând premierul Dacian Cioloş şi mai mulţi membri ai Cabinetului său.

Pachetul legislativ include o nouă lege a achiziţiilor publice, care vizează reducerea costurilor achiziţiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit "value for money" în criteriile de atribuire. În acest fel, statul ţine cont de costul total pentru tot ciclul de viaţă al produsului  sau serviciului cumpărat.

Prin noua lege, autorităţile statului vor putea să cumpere direct, fără licitaţii, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA.

Proiectul acestui pachetul legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta şi a fost trimis Parlamentului în octombrie 2015, iar în luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite