Preşedintele Consiliului Fiscal: Dacă România măreşte pensiile cu 40% în 2020, deficitul ajunge la 7% în 2022. „Nu există un simţ al proporţiilor!“
0Deficitul bugetar va ajunge la 5,7% din Produsul Intern Brut în 2021 şi la 7% din PIB în 2022, dacă România menţine calendarul de majorare a pensiilor cu 40% în septembrie anul viitor, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal Daniel Dăianu.
România nu se poate încadra în ţinta de deficit de 3% în acest an, iar Consiliul Fiscal are o nouă evaluare a deficitului pentru 2019, a spus Daniel Dăianu, care nu a dorit să anunţe cifra, scrie Economica.net.
„Deficitul bugetar este cu 0,8 procente din PIB mai mare faţă de cât era consemnat în execuţia de anul trecut. Noi considerăm că nu ne putem încadra în ţinta de 3%. Noi am şi spus în nota privind rectificarea că avem un buget care are în structura sa o încordare structurală foarte mare, care îşi are izvorul în puţinătatea resurselor şi presiunile foarte mari”, a spus Daniel Dăianu.
Preşedintele Consiliului Fiscal a afirmat că, prin majorarea cu 40% a punctului de pensie din 2020, deficitul în 2020 ar trece de 4% din PIB, în 2021 ar fi peste 5,7% din PIB, iar în 2022 ar fi în jur de 7%. Dăianu a explicat că cifrele iau în considerare doar majorările cu asistenţa socială (inclusiv pensiile), nu şi cele cu salariile.
El a precizat este posibil ca mulţi să nu înţeleagă magnitudinea acestor angajamente. „Cu mare nonşalanţă se vorbeşte despre menţinerea calendarului... Am sentimentul că nu există un simţ al proporţiilor. Putem vorbi de un simţ al măsurii. Oameni care au simţul măsurii. Automat te duci cu gândul că un om care are simţul măsurii are şi un simţ al proporţiilor. De ce spun că nu se înţelege magnitudinea acestora? Pentru că în condiţii neschimbate, dacă s-ar menţine calendarul de aplicare, suplimentul de procente din PIB în 2022 ar fi între 3 şi 4% din PIB. Oameni buni, vorbim de 3 şi 4% din PIB, nu de 0,3% sau 0,4%. De aceea spun că nu există un sentiment al proporţiilor”, a afirmat Dăianu.
În opinia acestuia, bugetul pe 2020 trebuie să înceapă corecţia, iar parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar de anul viitor să îl depăşească pe cel din 2019, în condiţiile în care este posibil ca acesta să nu fie sub 3%. El a precizat că veniturile trebuiau crescute pentru a face faţă emigraţiei românilor şi lipsei forţei de muncă calificată.