Ponta s-a întâlnit cu conducerea Exxon. Guvernul s-a angajat să stimuleze investiţiile în petrol şi gaze naturale, pentru independenţă energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul este interesat să stimuleze investiţiile în petrol şi gaze naturale pentru independenţă energetică, iar resursele de gaze din Marea Neagră pot contribui esenţial la acest obiectiv, motiv pentru care investiţiile ExxonMobil şi ale altor companii vor fi sprijinite, transmite Executivul.

Premierul Victor Ponta l-a primit, luni, la Palatul Victoria pe Mark Alberts, vicepreşedinte al ExxonMobil, prilej cu care reprezentantul grupului petrolier

a prezentat progresele obţinute în operaţiunile de explorări de gaze naturale din zona continentală a României din Marea Neagră şi intenţiile privind prezenţa pe piaţa de gaze din România şi din regiune.

„Primul Ministru a subliniat interesul Guvernului României de a stimula investiţiile în sectorul petrol şi gaze naturale pentru a se putea atinge obiectivul independenţei energetice. «Resursele de gaze din Marea Neagră ar putea avea o contribuţie esenţială la securitatea energetică a României şi de aceea Guvernul va continua să sprijine investiţiile importante pe care ExxonMobil şi alte companii le dezvoltă în această perioad㻓, se arată în comunicatul Guvernului.

Şeful Guvernului a salutat intenţiile companiei ExxonMobil de a fi prezentă cât mai rapid pe piaţa de gaze din România şi a încurajat accelerarea programului de foraje din zona continentală a Mării Negre desfăşurat de consorţiul ExxonMobil-Petrom, fiind apreciată şi recenta încheiere a Acordului de cooperare între acest consorţiu şi compania naţională de transport al gazelor naturale, Transgaz.

Independenţă energetică din 2019

Anterior, premierul Victor Ponta afirma că noul sistem de redevenţe la petrol şi gaze naturale, care va fi introdus de la 1 ianuarie 2015, va prevedea diferenţieri între concesiunile de pe uscat, cele maritime şi cele de mare adâncime. De asemenea, un regim stimulativ va fi implementat şi pentru zăcămintele aflate aproape de epuizare, pentru a stimula extracţia. Ponta spunea că pe 4 iunie că „ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult, pentru că, per total, asta înseamnă continuarea investiţiilor şi înseamnă avantaje pentru ţară, inclusiv pentru buget, pe care le ştim cu toţii“.

El afirma că exploatarea unei resurse pe uscat presupune cheltuieli diferite faţă de una pe mare: „Cu siguranţă, şi asta este practicat la nivel european şi mondial, nu poţi să ai aceleaşi redevenţe pentru resursele exploatate terestru şi cele din mare, mă refer la Marea Neagră în cazul nostru, pentru simplul motiv că sunt difrerenţe uriaşe de investiţii şi de profit. Şi atunci ideea este să găsim un sistem diferenţiat şi lucrăm împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem diferenţiat de redevenţe care să păstreze şi exploatările din off shore profitabile“. Exploatările din Marea Neagră sunt programate să intre în exploatare în anul 2019, moment în care România nu va mai avea nevoie de importuri din Rusia, ba chiar va deveni furnizor regional.

Gazprom a închis robinetul

Rusia a tăiat azi furnizarea de gaze către Ucraina din cauza neplăţii datoriei.

Iuri Prodan, ministrul ucrainean al Energiei, a dat asigurări că, în pofida acestei întreruperi, Ucraina va continua să asigure un tranzit fiabil către Europa.

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a avertizat, luni, asupra riscului unei penurii de gaze în această iarnă pentru Europa, după anunţul Moscovei privind întreruperea livrărăilor de gaz către Ucraina.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/independenta-energetica-1" target="_blank">View the story "independenta energetica" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite