Ponta: Reducerea CAS ar putea fi păstrată 8 ani dacă sunt recuperate datoriile de 42 de miliarde de lei ale companiilor aflate în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta mizează pe banii recuperaţi din insolvenţe de către Fisc, astfel încât să poată acoperi golul lăsat la buget de reducerea CAS cu 5 puncte    FOTO Mediafax
Ponta mizează pe banii recuperaţi din insolvenţe de către Fisc, astfel încât să poată acoperi golul lăsat la buget de reducerea CAS cu 5 puncte    FOTO Mediafax

Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, afirmă premierul Victor Ponta.

El argumentează astfel, într-un comunicat transmis de Guvern, de ce este „absolut necesară“ promulgarea noului Cod al Insolvenţei.

„Avem o veste bună şi una proastă. Vestea bună este că, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri. Vestea proastă este că, în prezent, există un blocaj în ceea ce priveşte Codul Insolvenţei, care încă nu este promulgat. Dacă ar fi promulgat, nu ar mai exista discuţii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar şi pentru viitor. De aceea am cerut astăzi CCR să transmită preşedintelui motivarea în cazul Legii Insolvenţei, astfel încât acesta să promulge actul normativ. Este bine pentru economie şi este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Sper că preşedintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curţii. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenţei pentru a nu îşi plăti datoriile”, afirmă Ponta.

Potrivit Guvernului,  la finalul lunii aprilie, erau 54.200  contribuabili aflaţi în procedura insolvenţei, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) şi bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se înregistrează arierate de 2,29 miliarde lei.

Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflaţi in insolvenţă, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total.

Statul mizează pe încasări din insolvenţe

Premierul Victor Ponta a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, în care arată că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri.

În replică, Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a precizat că motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolvenţei, prin care se constată că este constituţională, este redactată în cel mult 30 de zile de la data pronunţării.

În proiectul de lege privind reducerea CAS se arată că, impactul negativ bugetar pentru anul viitor va fi compensat din diferite surse, inclusiv prin recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor pe baza noii Legi a insolvenţei.

Impactul negativ este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei pentru 2017, dar şi 2018. 

Curtea Constituţională a decis că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este constituţională, respingând sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor în 15 aprilie.

Mai puteţi savura:

[<a href="//storify.com/phradamon666/reducerea-cas-1" target="_blank">View the story "reducerea cas" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite