Ploile din sudul ţării au compromis recolta de grâu. Cultivatorii spun că este inevitabil să se scumpească pâinea, oficialii îi contrazic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Grigore, în vârstă de 72 de ani, din comuna doljeană Calopăr, a rămas doar cu câţiva saci de grâu bun FOTO Andreea Mitrache
Maria Grigore, în vârstă de 72 de ani, din comuna doljeană Calopăr, a rămas doar cu câţiva saci de grâu bun FOTO Andreea Mitrache

Agricultorii din judeţele calamitate de ploi şi inundaţii avertizează că anul acesta recolta de grâu a scăzut, astfel că este de aşteptat ca pâinea să se scumpească, din cauză că ţara noastră va fi nevoită să apeleze la importuri.

Ţăranii din Dolj şi Călăraşi spun că o parte tot mai mare din producţia de grâu a fost afectată anul acesta din cauza ploilor. Oamenii au povestit că nu au putut intra la timp cu utilajele la treierat, iar recolta „s-a tăciunit“.

Grâul românesc va fi scump la vedere, dar mai ales la buzunar. Dacă în momentul de faţă se vinde cu 65 de bani kilogramul, cu siguranţă din toamnă preţul va fi dublu. Din cele trei hectare de teren cultivate de grâu nu ştiu dacă am reuşit să salvez un hectar. 80% din producţie o vom folosi pentru animale. Investiţia cu siguranţă nu vom reuşi să o recuperăm. Nu am avut bani să pot să asigur eu culturile. 75% din grâul cultivat zace în lan la noi”, a declarat Florea Mladin, din comuna Calopăr, judeţul Dolj.

„Ploaia ne va scumpi pâinea“

Agricultorii ne-au mai spus că, paradoxal, anul acesta ploaia va majora preţul pâinii. Constantin Iancu este unul dintre cei mai prolifici fermieri din Dolj, având peste 4.000 de hectare de teren. El a precizat că aproximativ 25% din fermieri au încheiat recoltatul.

Eu mă număr printre cei care au terminat de recoltat grâul datorită faptului că am schimbat un pic culturile şi am semănat o suprafaţă mult mai mică anul acesta. Unităţile de morărit şi panificaţie ne-au contactat deja şi încearcă să-şi regleze cantităţile pe care vor să le cumpere din producţia internă. În condiţiile în care aceasta nu va fi suficientă se va apela la import, astfel că preţul grâului va fi dublu, peste un leu pe kilogram, deci pâinea se va scumpi foarte tare“, ne-a spus Constantin Iancu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dolj.

Oamenii au povestit că au fost ani în care nu au făcut recoltă din cauza secetei. Anul acesta este total invers: a plouat prea mult, iar recolta de grâu a încolţit, are umiditate mare şi „s-a tăciunit“.

„Să vedem cum o să iasă la analize grâul. Dacă are mai mult de 2% la umiditate nu-l mai ia absolut nimeni, iar atunci s-a ales praful şi am muncit pe nimic“, ne-a spus Laurenţiu Porojar, fermier.

Fermierii au vândut anul trecut kilogramul de grâu cu 50-60 de bani.

Oamenii au mai declarat că anul acesta pierderile sunt destul de mari, în condiţiile în care pentru cultivarea unui hectar gospodarii dau peste 2.000 de lei.

Călăraşi: producţii cu 30% mai mici

În plină campanie de recoltare la grâu în Bărăgan, agricultorii se declară nemulţumiţi de producţie.

Ne aşteptam la 6.000 kg/ha, dar sunt fermieri care rar au scos 2.500 kg/ha. Eu, de exemplu, anul trecut am avut 7.500 kg/ha, acum vorbim de o medie de 4.000 kg/ha“, ne spune Ion Ciulinaru, fermier şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Călăraşi.

Până la această dată, agricultorii au recoltat aproximativ 75% din suprafaţa de teren cultivată cu grâu, peste 150.000 de hectare.

Se merge încet cu combinele, din cauza lanurilor căzute şi a ploilor. O zi muncim, câteva stăm. Prin zonele ferite din judeţ, de la Valea Mostiştei spre Argeş, culturile au avut mai puţin de suferit, dar chiar şi aşa, producţia la hectar nu depăşeşte 3.500-4.000 kg/ha“, spune Dobre.

Per total, precipitaţiile abundente, grindina şi furtunile au distrus 4.862 de hectare de cereale. Conform Direcţiei Agricole Călăraşi, 1.720 hectare de grâu, 1.470 hectare de orz, 513 de rapiţă, 503 floarea-soarelui şi peste 100 de porumb au fost calamitate.

De-a lungul anilor, judeţul Călăraşi s-a menţinut în top ca pondere a producţiilor medii la hectar printre primele din ţară.

Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, maxime de 12 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici.


Oficialii nu sunt îngrijoraţi

Ploile au mai spălat din gluten, dar e bun. În funcţie de zonele în care au căzut precipitaţiile, şi recoltele sunt diferenţiate, la fel şi calitatea bobului. Vom avea, totuşi, pâine pe masă la toamnă“, spune Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Călăraşi.

În privinţa preţului, oficialii spun că nu ar trebui să avem motive de îngrijorare. Deputatul de Călăraşi Valeriu Steriu crede că „pentru omul de rând, chiar dacă preţul la grâu va creşte, pâinea rămâne cel puţin la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Un impact pozitiv îl are şi reducerea TVA“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite