Porumbul şi floarea-soarelui, salvarea fermierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii din Bărăgan îşi pun toate speranţele în culturile de porumb şi floarea-soarelui. Speră să dea lovitura la toamnă cu producţii-record. Previziunile sunt pe măsura aşteptărilor. Dacă la producţia de grâu se aşteaptă pierderi masive din cauza atacului rozătoarelor şi al furtunilor, la porumb şi floarea-soarelui culturile merg bine.


“Avem semnale pozitive. Credem că va fi un an foarte bun la aceste culturi, cel puţin în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Am discutat cu fermierii şi, deocamdată, nu sunt probleme. Stăm un pic mai bine şi la capacitatea de înmagazinare, pentru că au apărut mai multe silozuri, aşa că nu ne gândim că preţul se va prăbuşi, ca în alţi ani. Fermierii au unde să-şi depoziteze cerealele”, spune Valeriu Steriu, deputat de Călăraşi în Comisia de Agricultură şi Industrie Alimentară.

Muncă multă şi…noroc

Anual, în România se cultivă cu porumb în jur de 3 milioane de hectare, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafaţă agricolă din Europa. În Bărăgan, pentru ca recolta să fie pe măsura aşteptărilor, cultivatorii de cereale lucrează ca la carte.
“Dacă ai tehnologie de ultimă oră şi fiecare pas pe care îl faci este bine măsurat, iese bine. Trebuie să avem noroc şi cu vremea. Să ţină cu noi, că altfel.. e vai şi-amar. Rămânem fără mâncare”, spun fermierii. George Popa, cultivator de cereale şi crescător de oi, a vrut de multe ori să renunţe.
Multe ierni i-au adus pagubă, atunci când îngheţul a dat peste cap toată munca făcută cu sudoare toamna.„Semănăm mazăre şi ovăz, dar dacă nu sunt precipitaţii, totul este în zadar. Acum 2 ani am ieşit din iarnă cu 700 de hectare de rapiţă compromise. Dacă nu am furaje, e greu cu atâtea animale”, a precizat Popa.

Seceta, marele inamic

Dacă vremea nu este frumoasă, se duce totul pe apa sâmbetei. Toma Adrian Dinu, profesor universitar şi decan al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară-Filiala Călăraşi, spune că previziunile pentru acest an sunt legate exclusiv de vreme.
„Dacă plouă câte puţin până în august, vom avea porumb masiv şi pentru export, dar şi pentru consumul intern. Va fi mâncare pentru toată lumea. Dacă vine seceta, situaţia se schimbă radical. În privinţa preţului, e greu de ghicit, pentru că fermierii nu sunt niciodată mulţumiţi. Când e prea multă recoltă, scade preţul. Între 0,70 şi 0,90 de bani pe kilogram, eu cred că este un preţ bun, aşa cum a fost anul trecut. Deocamdată, este prematur să ne pronunţăm asupra preţului. Aşteptăm să vedem care va fi vremea în primăvară când fermierii se pregătesc să însămânţeze ogoarele”, spune profesorul Dinu.

Apa şi tehnologia sunt vitale

Nici tehnologia şi apa nu trebuie uitate. „Important este să lucrezi cu tehnologie de vârf şi să ai elementul principal, vital: apa! Cernoziomul este perfect pentru culturi, însă pământul trebuie îngrijit şi hrănit cu grijă. Trebuie să aibă ce mânca, să crească, să rodească. Când este lucrat cu suflet, pământul din Bărăgan nu îţi înşeală niciodată aşteptările“, afirmă Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante tehnice din judeţul Călăraşi.
Unul dintre cei mai de temut duşmani ai agricultorilor îl reprezintă seceta. Fermierii nici nu vor să se gândească la aşa ceva, deoarece le-ar da toate planurile peste cap. Problemele apar încă de la aratul pământului. Dacă nu plouă, pământul se crapă şi lucrările sunt îngreunate. Plus că atunci cresc şi cheltuielile. “Când încercăm să arăm, consumul de combustibil este dublu. Utilajele merg foarte greu şi trebuie să avem grijă să nu rupem cultura”, spun fermierii.

100.000 de hectare cultivate

Judeţul Călăraşi se menţine ca pondere a producţiilor medii la hectar printre primele din ţară. Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, maxime de 12 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici. Din cele peste 410.700 de hectare de teren agricol din judeţul nostru, au fost însămânţate în toamna anului trecut 221.947 de hectare. Cea mai mare suprafaţă agricolă este ocupată de cultura de grâu, peste 122.930 de hectare care au deja însămânţate. În campania de primăvară a fost semănată o suprafaţă de 188.800 de hectare. În 2014, aproximativ 100.000 de hectare din culturile agricole sunt ocupate cu porumb.

Vă recomandăm şi:

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite