recolta - ultimele știri
Livrările globale de cafea robusta, soiul utilizat în băuturile de tip instant şi la espresso, ar urma să se reducă şi mai mult, deoarece valurile de căldură ameninţă producţia din Vietnam.
Ministerul ucrainean al Agriculturii a îmbunătăţit vineri prognozele referitoare la recolta de cereale din 2023, până la 59,7 milioane de tone, adăugând că producţia la hectar a atins un nou record, transmite Reuters.
După o recoltă record, Rusia intenţionează să exporte peste 65 de milioane de tone cereale, conform datelor Guvernului de la Moscova.
Cotaţiile la sucul de portocale au urcat marţi la cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul tranzacţionării contractelor futures la bursa de la New York, în 1966.
Ciocolata riscă să se scumpească şi mai mult dacă noua recolta de boabe de cacao a ţărilor din Africa de Vest va fi una dezamăgitoare, transmite Bloomberg.
A doua recoltă mare de grâu a Rusiei îi consolidează poziţia de cel mai mare exportator global, dar atenuează şi presiunile asupra preţurilor, care au atins un nivel record după invadarea Ucrainei.
La mai puțin de 30 km de linia frontului din sud-estul Ucrainei, fermierii ale căror afaceri au supraviețuit rachetelor rusești se confruntă acum cu prețuri mici pentru recolta lor.
Analiştii se aşteaptă la o îmbunătăţire a producţiei de grâu în România. Cu cât a scăzut anul trecut
România ar urma să recolteze în acest an o cantitate de 10,35 milioane tone de grâu, o revenire semnificativă faţă de situaţia de anul trecut, arată analiştiii Agritel, transmite Reuters.
România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Aproape 18,1 milioane de tone de cereale a exportat Ucraina până în prezent în sezonul iulie 2022-iunie 2023.
România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Seceta severă ar urma să reducă recolta de porumb a Uniunii Europene cu 10 milioane de tone, până la 55,4 milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, a estimat joi firma de consultanţă Strategie Grains, transmite Reuters.
Recoltele de varză şi cartofi de la Lunguleţu, distruse de secetă: „Pânza freatică nu mai face faţă”
La toamnă vom recolta mai puţini cartofi şi mai puţină varză din cauza secetei, iar calitatea producţiei va fi mult mai slabă. Agricultorii spun că şi dacă va ploua câteva zile la rând situaţia nu se va remedia, pentru că solul este arid în profunzim...
Un primar din judeţul Galaţi a decis să-şi doneze cultura de porumb, câtă mai e, localnicilor care nu au cu ce-şi hrăni animalele. Vestea s-a împrăştiat repede, iar oamenii au început să-l caute.
În sudul ţării unde nu a plouat aproape deloc în primele patru luni ale anului, recoltele sunt slabe. Secerişul la orz s-a încheiat cu producţii mici, chiar şi în fermele care aplică tehnologie performantă.Agriculturii speră să aibă producţii bune la...
Suprafaţa însămânţată cu cereale de primăvară în Ucraina ar putea scădea cu 39%, până la 4,7 milioane de hectare, în acest an, a estimat marţi firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.
Conopida se vinde în Olt, către samsari, cu 50 de bani/kg, gogonelele la fel, iar spanacul la mai puţin de jumătate din preţul de anul trecut. Legumicultorii încă au produse din recolta de anul acesta, pe care însă nu le pot livra direct consumatoril...
Cultivatorilor de porumb din Franţa li se spune să lase recolta nestrânsă pe câmp, o ultimă dovadă a modului în care creşterea explozivă a preţurilor la energie creează un risc pentru inflaţia globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg, pot...
Interesant este că „fermierii” au declarat că au comandat şi au cumpărat toate materialele necesare, precum şi seminţele de cânepă indiană, de pe internet, dat fiind că acestea se vând fără oprelişti în multe ţări.
Fermierii din Bărăgan anunţă o recoltă record la porumb. Producţia de pe un hectar atinge 10 tone, faţă de anul trecut când seceta i-a lăsat fără cereale în depozite.
Fermierii din România au dat lovitura în acest an. Recoltele la grâu, orz şi rapiţă sunt cele mai bune. Bărăganul se află în topul producţiilor record.
Ministerul şi ministrul nu au niciun merit pentru ratingul excepţional acordat României pentru recolta agricolă din acest an, de către GEOGLAM, a transmis ministrul Agriculturii, Adrian Oros, potrivit Agerpres.
În septembrie, buzoienii vor putea participa la o nouă ediţie a celui mai mare şi mai bogat târg agro-alimentar al anului: ”Toamna buzoiană”.
Rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă din anul 2021 acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este confirmat de rezultatele obtinuţe de către fermierii români, au transmis, mie...
Seceta şi canicula au pârjolit culturile de grâu din Canada în luna iulie, la câteva luni după ce o iarnă grea le-a lovit pe cele din Rusia, iar impactul va fi resimţit atât de gospodării cât şi de guverne, transmit analiştii Bloomberg.
Fermierii sunt optimişti în privinţa recoltei din acest an şi speră să poată recupera măcar o parte din pagubele provocate de seceta cumplită din 2020.
Geoglam, un organism internaţional care, printr-un sistem planetar de sateliţi, supraveghează evoluţia recoltelor din întreaga lume, a acordat României ratingul „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an, transmite economica.net.
La mijlocul săptămânii trecute, pomicultorul Sorin Baciu a trecut cu tractorul peste arbuştii de coacăze şi agrişe din livada sa, pentru că nu avea unde să vândă fructele. Autorităţile au reacţionat, după ce „Adevărul” a publicat întreaga poveste....
Ajuns la capătul răbdării, un pomicultor din comuna Buneşti a judeţului Suceava a decis să calce cu tractorul câteva sute de arbuşti de coacăze şi agrişe delicioase, pentru că n-are unde să vândă fructele.
Preţurile legumelor produse în fermele româneşti se prăbuşesc de la o zi la alta. „Adevărul” a a stat de vorbă cu mai mulţi legumicultori şi a încercat să afle cu ce preţ pleacă legumele din ferme şi cât dau pe ele cumpărătorii la raft
Legumicultorii din Matca, judeţul Galaţi, au scos la vânzare prima producţie de roşii de anul acesta. Cu o întârziere de două săptămâni din cauza vremii capricioase, produsele legumicultorilor, devenite celebre în toată ţara, se găsesc acum pe piaţă...
Pomicultorii se aşteaptă la pierderi de peste 50% după îngheţurile din luna martie care vor face ca multe feluri de fructe să ajungă şi cu 30% mai scumpe decât anul trecut.
Celebrele roşii de Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, vor ieşi pe piaţă anul acesta cu întârziere. Fermierii din Galaţi spun că plantele au fost puse în pământ chiar atunci când a dat gerul, iar acestea au rămas puţin în urm...
Producţia de oleaginoase a României - floarea soarelui, rapiţa şi soia - obţinută în 2020 a totalizat 2,78 milioane de tone, seceta extremă care a afectat suprafeţe agricole extinse din ţară.
Sezonul murăturilor e în toi, iar gospodinele dau iama în tarabele pline cu bunătăţi pentru a-şi face provizii. Toamna, cu bogăţia ei de legume, este, dincolo de ocazia extraordinară de a mânca sănătos şi divers, o invitaţie directă de a pune la borc...
Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zo...
Seceta a făcut ravagii şi la culturile de primăvară. Peste un milion de hectare au fost afectate de lipsa ploii, ceea ce se adaugă la cele 1,1 milioane de hectare distruse de secetă la culturile de toamna trecută, a declarat marţi ministrul Agricultu...
Merele româneşti lipsesc din supermarketuri, deşi producţia din acest an este una foarte bună. Livezile se confruntă, ca în fiecare an, cu probleme de distribuţie şi vânzare a fructelor.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, începând din data de 3 septembrie 2020, fermierii care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019 şi au fost afectaţi de seceta pedologică pot solicita ajutor de stat, într-un i...
Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, la Turnu Măgurele, că a fost aprobată de către Comisia Europeană schema de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţele au fost afectate de secetă. El a precizat că, după publicarea O...
România a fost lovită crunt de secetă. Recolta de grâu din această vară a fost înjumătăţită de secetă. Dar Ministerul Agriculturii susţine că ne ajunge totuşi pentru consum şi vrea să-i despăgubească pe fermieri. Aceştia ar putea fi scutiţi o perioad...
Luna august aduce cu ea struguri în pârgă şi noi lucrări specifice în vie. În zona Târnavelor, unde viile se întind pe o suprafaţă de 2.500 de hectare, strugurii se apropie de faza de pârgă, o etapă extrem de importantă pentru acumularea zaharurilor.
Ministerul Agriculturii va alocă 850 de milioane lei despăgubiri pentru secetă, care va fi direcţionat în luna septembrie, respectiv în octombrie, a anunţat marţi ministrul Adrian Oros. Fermierii se pot înscrie la APIA cu cererile de plată în 10 zile...
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a dat asigurări vineri, la Piteşti, că despăgubirile pentru fermierii care au culturi afectate de secetă vor fi virate imediat după rectificarea bugetară.
Roşiile româneşti au umplut pieţele, iar clienţii au de unde alege. Cele mai vândut soi este Corazon. Miezul este roşu aprins, gustos, dulce şi cu seminţe puţine. Soiul cultivat şi în Bărăgan este originar din Spania, cu fructe mari în formă de inim...
Producţia medie la grâu în acest an este de 2,9 tone pe hectar, în scădere cu 40% faţă de 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal, a declarat marţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, potrivit Agerpres.
Producătorii de pepeni nu au dat lovitura în acest an. Lubeniţele s-au copt anevoios din cauza vremii nefavorabile, însă, chiar şi aşa, recolta este gustoasă. Comercianţii din Bărăgan spun că pepenii româneşti sunt la mare căutare şi că, dacă vrei un...
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat vineri, la Oradea, că din cele 2,9 milioane de hectare însămânţate în toamnă, aproape 1,4 milioane de hectare au fost calamitate, mai mult sau mai puţin, urmând ca toţi cei care au...
Producţia medie de grâu la hectar în România va fi în acest an de doar 3,8 tone, adică cu aproximativ 14% sub media ultimilor cinci ani, potrivit estimărilor Departamentului pentru Agricultură al SUA, citate de Economica.net. Scăderea producţiei din ...
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că o secetă ca aceasta de acum nu a mai fost în România de 50-60 de ani şi că încearcă să-i obişnuiască pe fermieri să-şi a...
Producţia de grâu a României va înregistra o scădere semnificativă în acest an, din cauza secetei prelungite, dar cu toate acestea România va avea un surplus suficient pentru a putea participa la licitaţiile internaţionale organizate de Egipt, cel ma...
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile, informează A...
Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a anunţat că PSD va depune un proiect legislativ prin care fermierii să poată lua apă din orice sursă posibilă pentru irigarea culturilor, iar energia utilizată pentru pomparea apei să fie subvenţionată de s...
Peste criza COVID-19 se suprapune o secetă cumplită şi extremă, cum nu a mai fost de mulţi ani, iar producătorii de cereale estimează pierderi de până la 50%, lucruri care vor avea consecinţe în lanţ asupra preţurilor, afirmă ministrul Agriculturii, ...
Ministrul Agriculturii, Adrian Oroş, anunţă că în mare parte a ţării s-a instalat o secetă extremă, cele mai afectate fiind Dobrogea şi Moldova. El spune că fermierii vor fi despăgubiţi şi că acum se vor face evaluări.
Inginerul agronom Iulian Arhip explică de ce folosirea de chimicale (mai ales insecticide) fără o atentă analiză poate să ucidă şi polenizatorii plantelor, ceea ce va duce la recolte foarte slabe de legume şi fructe.
Specialiştii în agricultură şi fermierii spun, de asemenea, că restul culturilor nu se pot semăna din cauza lipsei de apă. În foarte multe zone, în ultimele şase luni a plouat la fel de puţin ca-n zonele deşertice. Ministrul Agriculturii promite spri...
Sera deţinută de un cetăţean din Alba Iulia face, în continuare, minuni. După recoltele surprinzătoare de banane, sera a produs un alt fruct exotic. Proprietarul a recoltat recent fructe uriaşe de papaya.
Iarna deocamdată foarte blândă a slăbit rezistenţa la îngheţ a pomilor fructiferi, de aceea inginerii horticultori recomandă ca pomicultorii să fie foarte atenţi în perioada următoare şi să fie pregătiţi să ia măsuri pentru a nu-şi compromite viitoar...