METEO Cod galben de furtuni pentru mai multe judeţe din ţară. A fost emisă şi o avertizare de Cod galben de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au anunţat ploi în aproape toată ţara FOTO Adevărul
Specialiştii au anunţat ploi în aproape toată ţara FOTO Adevărul

Meteorologii au emis, marţi, o atenţionare de Cod galben de furtuni valabilă pentru mai multe judeţe din ţară. În această dimineaţă a intrat în vigoare o informare de ploi şi instabilitate atmosferică. De asemenea, a fost emisă şi o avertizare de Cod galben de inundaţii valabilă pentru râuri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

UPDATE Avertizarea va intra în vigoare marţi, la ora 18.00, şi va expira miercuri la ora 23.00. În intervalul menţionat vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei şi vestul Munteniei, precum şi în zona de munte. 

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi, izolat, căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat.

Specialiştii anunţă că instabilitatea atmosferică se va manifesta şi în partea de vest a teritoriului, iar în după-amiaza zilei de miercuri (23 iulie) şi în sud-estul ţării, dar trecător şi pe arii mai restrânse.

Avertizarea este valabilă pentru judeţele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş, Sibiu, Harghita, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Covasna, Braşov şi în jumătatea de nord a judeţelor Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

meteo

Concret, din această dimineaţă şi până mâine seară la ora 23.00 vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat şi Crişana, apoi în Oltenia, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei şi în vestul Munteniei. 

Specialiştii au precizat că vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat şi, izolat, 30 - 40 de litri pe metru pătrat.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că instabilitatea atmosferică se va manifesta şi în partea de sud-est a teritoriului, în special spre sfârşitul intervalului, dar pe arii mai restrânse.

Cod galben de inundaţii emis pentru râurile din două judeţe

Râurile mici din bazinele Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera şi Cerna, din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, sunt marţi, până la ora 18.00, sub avertizare cod galben de inundaţii, din cauza scurgerilor pe versanţi şi a creşterilor de niveluri şi debite, în urma ploilor torenţiale.

Avertizarea emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor pentru râurile mici din judeţele Timiş şi Caraş-Severin a intrat în vigoare la ora 09.15 şi este valabilă până la 18.00.

„Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele superioare ale râurilor: Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin)", potrivit INHGA.

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale, se pot produce şi pe alte râuri mici din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de vreme caldă, nu caniculară, stropită din plin de ploi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni (21 iulie – 3 august). Specialiştii precizează că începând de marţi se va produce o scădere a temperaturilor, fiind aşteptate şi ploi în aproape toată ţara. Începând de săptămâna viitoare, valorile termice vor creşte şi se vor situa în jurul mediilor normale ale perioadei.

Vremea pe 3 luni. În această vară vom avea parte de temperaturi ridicate şi de secetă

În următoarele trei luni, valorile termice din sud-estul şi vestul ţării se vor încadra peste limitele normale iar în restul regiunilor acestea vor fi, în general, apropiate de normalul perioadei. Potrivit estimărilor meteorologice pentru intervalul iulie – septembrie precipitaţiile vor reduse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite