Peste cinci mii de hectare de culturi de cereale, distruse de grindină în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un fermier afectat de grindină
Un fermier afectat de grindină

Peste cinci mii de culturi de grâu, rapiţă, porumb şi floarea soarelui au fost distruse de o furtună puternică însoţită de grindină, în sudul judeţului Mehedinţi, proprietarii terenurilor spunând că paguba este aproape totală.

Furtuna însoţită de grindină a afectat zona de sud a judeţului Mehedinţi şi a durat o jumătate de oră, fermierii spunând că grindina a avut dimensiunea unui ou de prepeliţă, care a afectat atât culturile de grâu, cât şi floarea soarelui, porumb şi rapiţă.

„Eu lucrez în agricultură din 1995, ca acum nu am avut piatră niciodată. A fost ca oul de câţă. A venit şi într-o jumătate de oră a făcut prăpăd. Eu am pierdut o suprafaţă de 500 de hectare de grâu din care nu mai pot să recuperez nici o sută de kilograme la hectar. Numic nu se mai poate recupera. Trebuia să bag combina în trei, patru zile, acum nu mai bag nimic. Piatra a distrus tot, nu au mai rămas decât paiele”, a declarat marţi seară Nicolae Brânzan, care deţine suprafeţe importante de culturi în localitatea  mehedinţeană Vrata.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu, în localităţile Pătulele, Gârla Mare, Vânători, Vrata au fost compromise culturile de pe o suprafaţă de peste cinci mii de hectare, astfel încât investiţia nu va mai putea fi recuperată.

„Eu am în jur de 200 de hectare de rapiţă, 150 de floarea soarelui, 400 de grâu şi porumb, aproape 170 de hectare. Sunt distruse aproape 100 la sută. La o mie de hectare investiţia a fost în jur de 25 de miliarde. S-a dus tot în jumătate de oră. Pe zonă, vorbim de Pătulele, Gârla Mare, Vânători, Vrata unde sunt în jur de 5 000 de hectare distruse într-o jumătate de oră.”, a declarat miercuri, Stroescu.

Pe de altă parte, în localităţile Vânători şi Cujmir, grindina a distrus şi culturile de pepeni verzi.

„În trei minute, patru, am rămas doar cu fructele, care şi alea sunt sparte. Vrejul care le ajută să crească nu mai este. Aveau şapte, opt kilograme. Am investit până acum în ele 500 de milioane.”,a declarat un fermier din Cujmir.

Proprietarii culturilor distruse vor apela la societăţile de asigurări pentru despăgubiri.

Citeşte şi:

O furtună puternică a produs pagube importante la Turnu Severin

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite