Platformă energetică a UE: Comisia Europeană lansează primul apel pentru cumpărarea de gaze în comun de către întreprinderi

0
Publicat:

Comisia Europeană a lansat, marți, 25 aprilie, primul proces prin care întreprinderile europene își pot înregistra necesarul de achiziționare de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU. Etapa este una esențială pentru ca UE să se pregătească de iarna 2023-2024.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„Astăzi, 25 aprilie, Comisia lansează primul proces prin care întreprinderile europene își pot înregistra necesarul de achiziționare de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, pentru a se pregăti pentru achiziționarea în comun de gaze la nivelul UE. Aceasta este o etapă esențială pentru ca UE să se pregătească pentru iarna următoare prin umplerea depozitelor sale de gaze în mod coordonat și în timp util, utilizându-și puterea colectivă de piață pentru a negocia prețuri mai bune cu furnizorii internaționali”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Sursa citată arată că întreprinderile înregistrate au la dispoziție o săptămână, până pe 2 mai, pentru a răspunde primei runde de agregare.

În urma depunerii cererilor individuale ale întreprinderilor, volumele necesare vor fi agregate și scoase la licitație pe piața mondială. Odată ce mecanismul AggregateEU va corela cererea europeană colectivă cu ofertele furnizorilor internaționali de gaze, întreprinderile participante vor iniția negocieri cu furnizorii cu privire la condițiile contractuale pentru achiziționarea și livrarea gazelor, arată Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, Comisia nu va juca niciun rol în cadrul negocierilor, urmând ca primele contracte de achiziție sunt așteptate înainte de începutul verii.

Statele membre s-au angajat să participe la agregarea cererii pentru cel puțin 15 % din obiectivele lor naționale de stocare a gazelor, reprezentând aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Obiectivele privind stocarea gazelor și achizițiile în comun de gaze au fost convenite în 2022 ca măsuri de urgență în chip de replică la folosirea de către Rusia a energiei pe post de armă și la creșterea fără precedent a prețurilor la energie de la invadarea Ucrainei de către Rusia”, arată Comisia Europeană.

Scopul este de a reduce volatilitatea prețurilor, de a asigura o aprovizionare sigură și previzibilă cu energie și de a valorifica ponderea colectivă de piață a Europei.

Conform sursei citate, Aggregate UE este mecanismul UE care permite agregarea cererii de gaze și achizițiile în comun. Acesta a fost instituit ca o componentă centrală a Platformei energetice a UE pentru sprijini eforturile UE de a nu mai folosi gazele rusești prin înlocuirea acestora cu alternative mult mai fiabile.

Scopul acesteia este de a asigura o aprovizionare suficientă cu gaze, reducând totodată riscul ca întreprinderile să se supraliciteze reciproc pe piața mondială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite