Plata datoriei la FMI şi răscumpărarea de obligaţiuni au redus rezervele Băncii Naţionale cu 2 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România trebuie să ramburseze până în 2016 împrumutul de 12,95 miliarde de euro luat de la FMI FOTO gov.ro
România trebuie să ramburseze până în 2016 împrumutul de 12,95 miliarde de euro luat de la FMI FOTO gov.ro

Rezervele Băncii Naţionale a României au scăzut în noiembrie cu 2,1 miliarde de euro, la 32,41 miliarde de euro, după rambursări de capital şi dobânzi către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi plata unei emisiunii de obligaţiuni în euro a Ministerului de Finanţe scadentă la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde de euro. La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,56 miliarde de euro.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 857 de milioane de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

Totodată, s-au consemnat ieşiri de 3 miliarde de euro, „reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care Banca Naţională a României a rambursat circa 814 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat circa 165 milioane echivalent euro), precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice scadentă pe data de 29 noiembrie 2013, în sumă de 1,37 miliarde euro, capital şi dobândă“, se arată într-un comunicat al BNR.

Analiştii ING preconizau ca rezervele valutare ale BNR să atingă 32,5 miliarde de euro la sfarşitul lui noiembrie, cu mult sub nivelul aproape record de 34,6 miliarde din urmă cu o lună.

„Estimarea noastră presupune lipsa intervenţiilor valutare, în vreme ce scăderea rezervelor ar fi cauzată în mare masură de plăţile cunoscute în contul datoriei externe, în valoare de 2,5 miliarde euro“, arată un raport ING Bank trasmis luni dimineaţă.

Titlurile scadente pe 29 noiembrie au avut o maturitate de trei ani şi un randament de 4,8% pe an.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,05 miliarde euro.


Mai puteţi citi: 

Statul vrea să împrumute în decembrie 4 miliarde de lei de la băncile comerciale. Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna decembrie licitaţii în valoare de 3,99 miliarde de lei, sub suma atrasă în luna noiembrie, de 4,55 miliarde de lei. În decembrie ajung la maturitate titluri în valoare de 2,08 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite