Planurile UE de reducere a facturii la energie şi gaze

0
0

Conectarea tuturor pieţelor europene de gaze şi electricitate în 2014 se află pe lista priorităţilor energetice ale Uniunii Europene. Spaţiul comunitar are nevoie de investiţii de 1.000 de miliarde de euro până în 2020 pentru reducerea facturilor şi a dependenţei de importurile de resurse energetice.

Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles la finele săptămânii trecute, au adoptat un plan de acţiune pentru a asigura populaţiei gaze naturale şi energie electrică la preţuri accesibile. Chiar dacă deciziile sunt mai mult de domeniul teoriei, cifrele vehiculate ca necesar de investiţii sunt ameţitoare şi trag un semnal real de alarmă că statele trebuie să ia măsuri de urgenţă în aceste direcţii.

Citiţi şi: UE ne obligă să scumpim gazele

Cum va creşte aerul curat factura la electricitate

În primul rând, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, le-a asigurat liderilor europeni prezenţi la reuniune un mandat puternic de a negocia tratate energetice transparente cu Rusia şi Turcia, precum şi cu ţările din centrul Asiei şi nordul Africii, aceasta pentru a impulsiona proiecte uriaşe precum gazoductul Nabucco şi parcul solar din nordul continentului african.

Franţa şi-a impus tehnologia nucleară

Înainte de summit, Franţa, care se bazează în proporţie de 80% pe energia nucleară, a cerut liderilor europeni să mărească cercul tehnologiilor incluse la capitolul „emisii reduse de carbon", astfel încât, pe lângă energia regenerabilă, să fie inclusă şi cea nucleară. „Acest lucru ar deschide uşa dezvoltării sectorului nuclear, din care ar avea de beneficiat companiile franceze din domeniu, precum Areva", subliniază Reuters. Iar francezii au câştigat şi de această dată, deşi ecologiştii s-au temut ca ţinta de regenerabile să nu fie înlocuită cu cea legată de emisiile de carbon. „Statele membre vor promova investiţii în regenerabile şi în tehnologii sigure cu emisii reduse de carbon", arată textul rezoluţiei.

În termeni de liberalizare a pieţelor, acordul arată că statele mai au mult de lucrat. Doar Danemarca a adoptat în întregime legislaţia în domeniu, iar în cazul celorlalte ţări sunt declanşate nu mai puţin de 60 de proceduri de infringement pentru nerespectarea legislaţiei privind gradul de deschidere a pieţei. Implementarea acestor directive, pentru care termenul-limită este 3 martie 2011, nu înseamnă însă şi liberalizare totală.

Vor mai trece câţiva ani până va fi posibilă integrarea pieţelor, iar energia şi gazele vor circula liber, chiar dacă Uniunea Europeană speră ca acest lucru să fie posibil din 2014. „Modificarea legislaţiilor interne trebuie să fie urgentată şi implementată în totalitate, pentru ca statele membre să respecte aceste termene", se mai arată în acordul semnat vineri.

Depindem tot de preţul petrolului

Totodată, este necesară reducerea dependenţei de importurile energetice, în special de cele din Rusia. Uniunea cheltuieşte anual 270 de miliarde de euro pentru a cumpăra petrol şi 40 de miliarde de euro pentru gaze naturale, sume echivalente cu 2,5% din PIB-ul spaţiului comunitar. Comisia estimează că până în 2020 vor fi necesare investiţii de 1.000 miliarde de euro pentru îndeplinirea tuturor acestor obiective, subliniază AFP.

Cantitatea de gaze naturale utilizată în UE pentru producerea de energie electrică s-a triplat în ultimii 15 ani. Comisia estimează că între 73% şi 79% din gazele consumate de statele comunitare până în 2020 vor reprezenta importuri din Rusia, Algeria şi Norvegia. Preţul acestui tip de combustibil este ancorat de cotaţia petrolului, aflată în creştere vertiginoasă în ultimele luni.

Sume uriaşe pentru reţele

Dezvoltarea sistemelor energetice din statele comunitare într-o "super-reţea" la nivel european va necesita fonduri de peste 200 de miliarde de euro. Oficialii reuniţi la Bruxelles au vorbit despre alocarea unor sume din bugetul Uniunii în această direcţie.

Uniunea Europeană vrea o reţea unică de energie până în 2014

Consiliul European: Cât costă reţeaua energetică integrată?

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri