Pierderile Oltchim au scăzut cu 20% în primul semestru, însă gradul de utilizare a capacităţilor de producţie s-a redus la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La finele lunii iulie Oltchim a trimis în şomaj tehnic 715 salariaţi, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor FOTO Adevărul
La finele lunii iulie Oltchim a trimis în şomaj tehnic 715 salariaţi, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor FOTO Adevărul

Combinatul chimic Oltchim a avut în primul semestru pierderi de 147,4 milioane de lei, mai mici cu peste 20% faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2012, în condiţiile în care gradul de utilizare a capacităţilor de producţie a fost de doar 18%, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza lipsei capitalului de lucru.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea a avut venituri de 239,1 milioane de lei, faţă de 533,9 milioane de lei în primul semestru al anului precedent, şi cheltuieli de 386,6 milioane de lei, comparativ cu 722,2 milioane de lei la 30 iunie 2012.

Datoriile firmei au crescut la 3,62 miliarde de lei (dintre care 3,4 miliarde de lei pe termen lung), de la 3,45 miliarde de lei la finele anului 2012.

Principala problemă a Oltchim este lipsa capitalului de lucru, care conduce la funcţionarea redusă a instalaţiilor, cu implicaţii în înregistrarea de pierderi şi lipsa de licihidităţi pentru plata la scadenţă a datoriilor, arată compania într-un raport transmis bursei.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat recent, la Adevărul Live, că pierderile combinatului vâlcean au scăzut până la 780.000 de euro în iulie şi va înregistra profit din toamnă. 

La finele lunii iulie Oltchim a trimis în şomaj tehnic 715 salariaţi, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor. Totodată, combinatul şi-a redus programul de lucru de la 5 zile la 4 zile, pentru perioada 29 iulie - 8septembrie, pentru angajaţii aparţinând Direcţiei Petrochimice.

În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim - 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti - au fost disponibilizaţi, numărul salariaţilor ajungând la 2.330.

Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie. Privatizarea companiei a eşuat anul trecut, întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite