Piața europeană de transporturi este în creștere. Cum au evoluat salariile șoferilor profesioniști

0
Publicat:

Piața europeană de transporturi este în creștere după un început de an extrem de ezitant, creștere care se reflectă și în evoluția salariilor șoferilor profesioniști.

Coadă de TIR-uri de toate culorile care indică o creștere a pieței de transport internațional
Piața europeană de transporturi este în creștere

Piața transporturilor, la nivel european, a cunoscut o contracție în primele luni ale anului 2023, aspect care s-a resimțit și în piața muncii din domeniul transporturilor. Companiile au avut pe masă mai multe CV-uri ale unor șoferi în căutare de loc de muncă, ceea ce a dus, implicit la o stabilizare a salariilor. Aceasta după ce, în 2022, acestea crescuseră considerabil, iar trendul părea că s-ar putea menține. Abia în luna aprilie am putut observa o revernire a cererii pentru șoferi profesioniști, semn că volumul de mărfuri transportate este din nou în creștere. Noi, la WSA, avem, în prezent solicitări pentru șoferi specializați pentru transport container / intermodal, transport de mărfuri și lichide ADR, produse siderurgice, produse alimentare și lista poate continua. Practic, punând sub lupă întreaga perioada de început de 2023, putem spune că a avut loc o corecție atât în piața de transporturi, cât și în cererea aferentă de resursă umană” a declarat Alexandru Cioc, cofondator WSA Group.

Principalele solicitări ale șoferilor profesioniști la interviul de angajare rămân cele legate de pachetele salariale oferite, respect, seriozitate, condiții de munca bune, care să se adauge unui salariu bun, calculat transparent și plătit la timp. În plus, aceștia devin din ce în ce mai selectivi și când vine vorba de condițiile de lucru. Astfel, șoferii solicită ca activitatea să fie desfășurate pe camioane cât mai noi, care să ofere siguranță în timpul condusului și ergonomia postului de lucru.

Salarii cu 600 de euro mai mari ca anul trecut

Compania de recrutare WSA Group, specializată în recrutarea șoferilor profesioniști din România, cu o prezență de peste 10 ani, anunță o cifră de afaceri de 8 milioane de lei pentru anul 2022, în creștere cu 31% față de anul precedent. În 2022, compania a recrutat peste 300 de șoferi profesioniști, pentru un portofoliu de 120 clienți, localizați în principal pe piețele de transport din Vestul Europei.

Potrivit companiei, anul 2022 a fost unul în care piața de recrutare a evoluat, pe seama trendului încă în creștere al comerțului online, în principal ca efect al evoluției din perioada pandemiei, dar și a creșterii activității economice, în general. Drept urmare necesarul de personal în transporturi a fost în creștere, ceea ce a generat și creșteri ale salariilor șoferilor profesioniști. Astfel, valoarea salariului mediu lunar obținut de un șofer român angajat prin intermediul WSA Group pentru companiile din Europa de Vest a crescut la valori medii de aproximativ 2800 Euro, în creștere raportat la anul 2021, când media era în jurul valorii de 2200 Euro.

Pentru 2023, WSA Group estimează o creștere a cifrei de afaceri 25%, în condițiile în care se preconizează ca în acest an piața de transporturi europeană să își continue evoluția. În prima parte a acestui an, WSA Grup și-a extins deja echipa, pentru a putea fi mai aproape atât de clienți, cât și de angajații proprii. WSA Group țintește o creștere a portofoliului de clienți cu minim 20%, atât pe piața din România, cât și în străinătate, vizând să penetreze noi piețe, avînd deja maturitatea și experiența necesară. Ca o garanție a calității serviciilor prestate, WSA Group este în curs de certificare ISO 9001, certificare, urmărind, totodată, identificarea unor noi oportunități de colaborare. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite