Piața de fotovoltaice, accelerată de scumpiri și de instabilitate

0
Publicat:

Cererea de panouri solare crește pe măsură ce tot mai mulți români vor să-și compenseze singuri costurile cu facturile de energie electrică.

foto panouri fotovoltaice
Foto: Pexels

Valul de scumpiri din ultimii ani a avut, în mod paradoxal, un efect pozitiv: a dat energie pieței de sisteme fotovoltaice, care a crescut de aproape 10 ori după numărul de prosumatori din 2021 până în prezent. Cererea pentru panouri solare este alimentată în continuare de o temere mare a românilor față de posibile scumpiri ale curentului electric, dar și de dorința de a obține independență energetică, arată specialiștii din domeniu. Astfel, România tinde să devină țara caselor cu energie de la soare, mai verde din constrângere, din nevoia românilor de a scăpa de facturile mari la curent electric.

Românii, temători de noi scumpiri

Domeniul panourilor fotovoltaice este unul dintre puținele domenii din România cu creșteri semnificative. De la o lună la alta pot fi vândute și de patru ori mai multe panouri solare, spun specialiștii în domeniu, mai ales că românii, chiar și din mediul rural, au început să apeleze la credite. Românii vor să investească în panouri solare, mai ales că nesiguranța este tot mai mare, iar eliminarea subvenției curentului și scumpirea acestuia se pot întâmpla oricând.

Pentru mulți români, panourile solare sunt soluția de a face față valului de scumpiri din ultimii ani, a instabilității generale și temerilor de noi scumpiri. Românii vor să scape de grija facturilor la energie care sunt tot mai mari, să scadă considerabil cheltuielile și să fie mai liniștiți. Dacă până anul trecut panourile solare au fost instalate în cele mai multe cazuri de beneficiarii programului Casa Verde și de românii mai înstăriți, de acum încolo vom vedea cereri și de la români cu posibilități financiare mai reduse care sunt dispuși să ia credite bancare. Este o mare incertitudine și o mare temere în rândul populației legat de ce urmează, ce scumpiri vor mai fi, pentru că real vorbind nu știm cât timp statul va mai putea să subvenționeze curentul”, a explicat pentru „Adevărul” Albert Soare, fondatorul companiei de sisteme fotovoltaice Kilowat.

Antreprenorul subliniază că, din 2020, cererea pentru panouri fotovoltaice a crescut în medie de 5 ori de la an la an, iar pentru următorii ani estimează o dublare sau chiar o triplare a cererii față de 2023. În prezent, în jur de 60-70% dintre românii care instalează panouri solare investesc resurse financiare proprii, fie economii, fie împrumuturi bancare, la un cost mediu de 25.000 de lei pentru sisteme fotovoltaice pentru o casă. Cei mai mulți doritori sunt în prezent în localități din preajma orașelor, dar se resimte un interes pentru panouri și din partea românilor din sate mai izolate.

Cum a evoluat piața de fotovoltaice: de la Casa Verde la temerea de scumpiri

Pe fondul scumpirilor mari la curent electric, de până la 26% în 2021 sau de patru ori în august 2022, domeniul sistemelor fotovoltaice a explodat, fiind cerere pentru energie verde și la persoane fizice, și de la firme. Deși programul Casa Verde a dat un impuls considerabil, acesta acoperă un sfert din totalul de cerere în prezent. În plus, blocarea programului în 2023 și așteptarea îndelungată pentru instalarea de panouri determină românii să devină independenți energetic din fonduri proprii.

Cei mai mulți dintre românii care își instalează panouri solare doresc să fie prosumatori, adică să livreze energia produsă suplimentar în rețeaua națională. Numărul lor a crescut de 50 de ori din 2020 până la final de 2023, de la 2.257 de prosumatori (2020), la 13.596 (2021), 40.171 (2022) la 101.605 prosumatori la final de 2023, potrivit datelor de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Iar numărarea prosumatorilor și a celor care doresc să scape de facturile la energie continuă.

„Estimările oficiale arată 236.000 de prosumatori în 2025, respectiv 300.000 în 2030, dar având în vedere modul în care evoluează cererea și faptul că e posibil ca prețul la curent să nu mai fie subvenționat, noi, instalatorii, ne așteptăm la cifre mai impresionante de consumatori sau firme care să devină independenți energetic. Există surse de finanțare bancare și non-bancare pentru achiziția de panouri solare, inclusiv rate pentru acestea, există cereri chiar și pentru parcuri fotovoltaice și credem că în timp scurt vom avea o Românie a caselor cu energie de la soare. Este de la sine înțeles încotro ne îndreptăm, având în vedere atât scumpirile din ultima vreme, dar și avantajele panourilor solare, de la curent la discreție, distribuție în rețea la recuperarea investiției în 5 ani în medie și practic scăparea de grija facturilor la energie”, a precizat Albert Soare.

Așadar, scumpirea curentului și creșterea inflației în ansamblu dau tot mai multă putere pieței de fotovoltaice, românii preferând să instaleze panouri solare pentru a reduce cheltuielile și a scăpa de facturi la energie și a fi independenți energetic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite