Petrolul scădea joi dimineaţă până la 26,35 dolari pe baril la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul petrolului a scăzut puternic joi, împins de stocurile în creştere din SUA, îngrijorărilor legate de perspectiva cererii globale şi a raportului Goldman Sachs, care nu vede motive de scumpire până în luna iulie.

Producătorii de petrol se luptă pentru a câştiga o cotă cât mai mare de piaţă, fără să-i intereseze cât de mult scade preţul. Reuters anunţă că Iranul a făcut oferte câtorva state asiatice de livrare de petrol la un preţ inferior rivalei sale din OPEC, Arabia Saudită.

Petrolul tip Brent a scăzut joi dimineaţă la Londra, până la 30,53 dolari pe baril iar la New York se ieftinea până la 26,44 dolari pe baril, aproape de minimul de 26,19 dolari pe baril atins în ianuarie, cel mai mic preţ din 2003.

„Asistăm la o luptă pentru acaparea unei cote cât mai mari din piaţa asiatică şi există temerea că se va ajunge la umplerea tuturor capacităţilor de depozitare”, a declarat un analist norvegian pentru Reuters.

El mai explică că această scădere se datorează şi nervozităţii investitorilor, care nu mai vor să aibă în portofoliu active cu risc ridicat.

Miercuri, Agenţia de Informaţii în Energie (EIA) din SUA a anunţat că stocurile de la principalul punct de livrare ale petrolului american au atins un maxim istoric de 65 milioane de barili.

Banca de investiţii Goldman Sachs a transmis într-o notă destinată clienţilor săi că supraoferta de piaţă corelată cu încetinirea economiei chineze nu va permite ca petrolul să se scumpească cel puţin până în partea a doua a anului.

„Ne aşteptăm ca preţul petrolului să fluctueze între 20 de dolari pe baril (nivelul de alertă operaţional) şi 40 de dolari pe baril (nivel de alertă financiar) cu o volatilitate ridicată şi fără o direcţie clară până în semestrul al doilea din 2016”, se arată în nota Goldman Sachs.

Iranul a solicitat un preţ ceva mai mic pentru petrolul său pe piaţa asiatică, comparativ cu oferta venită din Arabia Saudită, o mişcare neobişnuită dar care indică dorinţa Teheranului de a oferi discounturi pentru a recâştiga cât mai mulţi din clienţii pe care îi avea înainte de impunerea sancţiunilor internaţionale, comentează Reuters.

În mod tradiţional, Iranul recalculează lunar preţul pentru clienţii din Asia – cea mai mare piaţă a sa – simultan cu oferta făcută de saudiţi. Pentru livrările din martie, iranienii au solicitat cu 10 cenţi mai puţin pe baril faţă de concurenţii din Arabia Saudită.

Preţul petrolului a scăzut cu 75% faţă de cel înregistrat la mijlocul lui 2014, datorită concurenţei dintre producători, care livrează cu 1 – 2 milioane de barili de petrol mai mult decât cererea de pe piaţă. Momentul corespunde cu reducerea creşterii economice a Chinei la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite