Peste 92% din producţia Dacia pleacă la export. Modele din ce în ce mai complexe: „Un Duster sau un Bigster au în medie 35 de calculatoare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 92% din producţia Dacia pleacă la export, ceea ce înseamnă că doar 8% rămâne în România, a explicat, luni, 26 mai, Cristian Nevzoreanu, director executiv Afaceri Publice - Renault Group România, la o conferinţă de specialitate.

Producţia Dacia a evoluat către modele complexe. FOTO Journey Indigo Blue
Producţia Dacia a evoluat către modele complexe. FOTO Journey Indigo Blue

„Peste 92% din producţia Dacia pleacă la export, doar 8% rămâne România. Asta se vede pe străzi. Sunt măsuri de sprijinire a sectorului auto din Românie, cum este Programul Rabla, dar multe măsuri lipsesc, ceea ce face rău producţiei de maşini noi. La o maşină nou vândută, în orice reţea, se aduc din străinătate trei maşini vechi, dintre care circa 80% au peste opt ani vechime şi sunt bune de dus direct la casat", a explicat reprezentantul Renault Group România, potrivit Agerpres.

Deşi numărul de vehicule produse în ţara noastră a scăzut „un pic”, producţia a evoluat către modele complexe, noi, moderne şi cu valoare adăugată mai mare, a precizat Cristian Nevzoreanu:

„Dacia Duster şi Bigster sunt maşini care nu au existat până acum în gama noastră. Când s-a lansat prima generaţie Dacia Logan, maşina avea în medie şapte calculatoare. Acum, un Duster sau un Bigster au în medie 35 de calculatoare".

„15% din numărul de ingineri ai grupului Renault sunt localizaţi în România”

Director executiv Afaceri Publice de la Renault Group România a mai spus că unul dintre atuurile României este forţa de muncă, nu întotdeauna suficientă, dar bine pregătită.

„De exemplu, 15% din numărul de ingineri ai grupului Renault sunt localizaţi în România. Avem, de asemenea, un centru de design foarte performant la Bucureşti, care contribuie la maşinile Dacia, dar care lucrează în acelaşi timp pentru modele din celorlalte mărci ale grupului Renault. Ca producţie, Dacia înseamnă cam 30% din grupul Renault", a menţionat Nevzoreanu.

„La Titu s-au investit cam 20% din banii investiţi de tot grupul Renault” 

Grupul auto francez a deschis un centru de cercetare la Titu, în judeţul Dâmboviţa.

„La Titu s-au investit cam 20% din banii investiţi de tot grupul Renault în activităţile de testare. Restul de 80% merg în alte ţări. Cu cei 20% din România se fac peste 80-85% din activităţile de testare într-un an”, a mai afirmat reprezentantul Dacia-Renault.

Ziarul Financiar a organizat luni, 26 mai, o nouă conferinţă dedicată reindustrializării României, cu titlul: „Ce mai producem în ţară?”.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite