Peste 50.000 de români lucrează în regim temporar, numărul acestora s-a dublat în ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape o treime dintre cei care lucrează în regim temporar îşi desfăşoară activitatea în domeniul serviciilor, cum ar fi call-centerurile FOTO SHUTTERSTOCK
Aproape o treime dintre cei care lucrează în regim temporar îşi desfăşoară activitatea în domeniul serviciilor, cum ar fi call-centerurile FOTO SHUTTERSTOCK

Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani, la 52.000 de persoane, această modalitate de angajare fiind utilizată mai ales de companiile din producţie şi de servicii, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

„Studiul confirmă că tot mai mulţi angajaţi consideră munca temporară ca o soluţie economică şi de carieră viabilă, răspunzând nevoii ocupaţionale atât a angajatorilor, cât şi a forţei de muncă, indiferent de nivelul de calificare şi studii a acesteia“, a declarat Sorina Donisa, preşedinte ARAMT.

Majoritatea celor angajaţi temporar în România (46%) au studii medii, iar 23% au studii superioare. Alt procent semnificativ, de 20% este reprezentat de studenţi şi doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificaţi şi necalificaţi).

Repartizarea pe grupe de vârstă a angajaţilor temporar în 2012 este relativ eterogenă pentru angajaţii între 21 şi 45 de ani, înregistrând valori cuprinse între 26% şi 30% pentru fiecare grupă de vârstă.

Munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (47%) şi servicii (32%), indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura şi administraţia publică ocupă câte 4 procente din piaţa de muncă temporară, construcţiile 3%, iar alte domenii 9%.

Aproximativ 45% din angajările temporare au o durată de peste 3 luni, 37% durează între 1 şi 3 luni şi 18% sunt pe termen scurt (mai puţin de o lună). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieţei de muncă temporară s-au menţinut relativ constante din 2010 până în prezent.


Mai puteţi citi: 

Ce job-uri uitate mai sunt pe listele angajatorilor. Chiar dacă despre aceste poziţii nu ai mai auzit de ani buni, ele sunt căutate încă pe piaţa locurilor de muncă. Iată 10 job-uri disponibile în această perioadă, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

ANOFM: Peste 12.000 locuri de muncă vacante, dintre care 1.296 pentru absolvenţi de studii superioare. Peste 12.000 de locuri de muncă sunt vacante în prezent la nivel naţional, un număr de 1.296 de posturi fiind disponibile pentru absolvenţii de studii superioare, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Peste jumătate dintre românii angajaţi ar vrea să renunţe la locul de muncă de la birou pentru a lucra de acasă. Aproape 60% dintre români ar vrea să renunţe la un angajator full time şi să se întreţină strict din proiecte de freelancing, pentru a lucra de acasă, potrivit unui studiu realizat la finalul lunii octombrie de platforma de recrutare BestJobs.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite