Pensionarii vor ieşi în stradă, nemulţumiţi de noua lege a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
protest pensionari Moldova FOTO IPN

Dumitru Cojanu, preşedinte Federaţia Pensionarilor Unirea, a anunţat marţi la Antena 3 că pensionarii vor protesta miercuri, nemulţumiţi de faptul că noua lege a pensiilor, care ar putea fi adoptată de Guvern în şedinţa de joi, nu mai corelează punctul de pensie cu salariul mediu brut pe economie.

„Începând cu 2021 punctul de pensie să fie egal cu 45% din salariul mediu brut. Repet, acest lucru a fost prevăzut în programul de guvernare şi votat de pensionari în 2016. Acest lucru nu se regăseşte şi în proiectul de lege a pensiilor, ceea ce este o situaţie foarte grea, care se va repeta, în sensul că în lege se prevede să acorde inflaţia, inflaţie care s-a dat şi în 2010 timp de 10 ani, când pensionarii au intrat în sărăcie şi nu au avut bani pentru medicamente, pentru hrană şi acelaşi lucru se va repeta în continuare şi din 2021. 

Acest lucru nu-l vom accepta. (...) De 4 luni de zile încercăm să obţinem audienţă la dna ministru a Muncii, să ridicăm problemele de pensii, dar domniile lor ne-au spus să aşteptăm până când se va dezbate această lege a pensiilor şi noi am intrat în dezbatere publică, fără să ia în considerare ...chiar s-au marginalizat pensionarii. Ei au fost ingnoraţi şi din această cauză am ajuns să ne cerem drepturile în stradă. Sperăm că ne va primi dna prim-ministru joi, care este a doua zi după miting, şi când se va lua în discuţie legea pensiilor”, a spus Cojanu, marţi, la Antena3.

65% dintre salariaţi vor primi pensia minimă

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara recent pentru „Adevărul” că potrivit noii legi a pensiilor, circa 65% din salariaţi vor primi pensia minimă.

"Practic, conform proiectului de lege, la timpul minim de contribuţie de 15 ani se prevede pensia minimă 45% din salariul minim pe economie. Se poate ajunge, pentru fiecare an muncit în plus, la 75% din salariul minim pe economie. Asta înseamnă că unui salariat care a muncit 30 de ani, iau o valoare medie, i se garantează prin lege o valoare de 60% din salariul minim pe economie, ca pensie minimă. (...) Rezultă că ai nevoie de cel puţin un salariu de 4.600 de lei la 30 de ani munciţi, ca să poţi să iei valoarea pensiei minime. Deci numai de la 4.600 de lei în sus poţi să iei peste pensia minimă. Dacă o corelezi cu distribuţia salarială care există la REVISAL, adică într-o instituţie publică, la ITM, în programul de evidenţiere a salariilor, în momentul respectiv constaţi că, pe viitor, cam 65% din salariaţi vor lua pensia minimă. Deci, indiferent că ai salariul de 2.000 de lei sau 4.600 de lei, conform proiectului de act normativ vei lua pensia minimă, care înseamnă 60% din salariul minim pe economie", a subliniat Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat că propunerea confederaţiei este fie recalcularea unei pensii minime în funcţie de minimul de ani munciţi, fie stabilirea ajutorului social ca bază de plecare, la care se adaugă valoarea pensiei rezultate conform formulei prevăzută de lege, ceea ce va permite ca întotdeauna o persoană activă, care a muncit, să aibă o pensie mai mare decât cel ce nu a muncit şi primeşte ajutorul social de supravieţuire.

"Calendarul de aplicare a legii este nejustificat şi care, datorită costurile de aplicare a legii, dă aparenţa că nu se doreşte să fie aplicat. Adică devine un instrument politic de stimulare a pensionarilor pentru vot. O creştere de mai mult de două ori a actualului fond de pensii. (...) Pare că devine un instrument cu caracter populist, de promisiuni electorale şi nu de rezolvare efectivă a unei probleme majore", a spus, în acelaşi context, Bogdan Hossu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite