Pensiile speciale rămân impozitate cu 10%, chiar și pentru cei care nu au contribuit la sistemul de pensii
0Pensiile speciale rămân impozitate cu 10%. Ministerul Finanțelor a întocmit un proiect prin care renunță la impozitarea progresivă a pensiilor, inclusiv a foștilor magistrați care încasează în medie, lunar, de la stat aproape 22.000 lei, peste partea de contributivitate.

Concret, Ministerul Finanțelor a propus marți revenirea la impozitarea unică a pensiilor speciale, transpunând decizia Curții Constituționale din decembrie care considera neconstituțională prevederea potrivit căreia partea din pensie care nu este bazată pe contributivitate să fie impozitată progresiv.
CCR a stabilit că, în aceste condiții, rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil.
Așadar, proiectul Ministerului de Finanțe propune „modificarea prevederilor Codului fiscal referitoare la calculul impozitului pe veniturile din pensii și la termenul de plată al acestuia, în sensul punerii de acord cu Decizia nr. 724/2024 a Curții Constituționale a României”. „Modalitatea de stabilire a impozitului este cea anterioară modificărilor declarate neconstituționale, prin renunțarea la impozitul progresiv și reinstituirea cotei unice de impozitare de 10%, precum și prin reglementarea aceluiași plafon neimpozabil pentru toate veniturile de această natură, respectiv plafonul lunar de 3.000 lei, în acord cu argumentele reținute de Curtea Constituțională. Totodată, se menține mecanismul de calcul, reținere și plată a impozitului pe venitul din pensii de către plătitorii de venituri din pensii, precum și termenul de plată a impozitului reținut, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei”, se arată în documentul citat.
Finanțele ceruseră impozit între 10 și 20% în funcție de venit
Propunerea de modificare a Codului Fiscal de anul trecut, asupra căreia a revenit acum Ministerul Finanțelor, prevedea că, pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât și componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, valoare majorată începând cu pensiile din octombrie, pentru partea contributivă se aplică o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
• 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
• 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
• 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Apoi, pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică progresiv aceleași cote de impunere de mai sus.
Peste 3.000 de foști magistrați nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii
Cea mai vizată categorie de pensionari este cea a foștilor magistrați care încasează lunar peste 25.000 lei, în medie, din care aproape 22.000 lei sunt virați de stat fără nicio legătură cu contributivitatea.

După cum se poate vedea în tabelul de mai sus, publicat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensia medie a magistraților a fost în luna februarie a.c. de 25.197 de lei, din care doar 7.397 de lei s-a bazat pe contributivitate. Alți aproape 22.000 de lei sunt plătiți lunar foștilor procurori și judecători din b ugetul de stat, adică din taxele și impozitele tuturor românilor.
În plus, din cei aproape 5.600 de pensionari magistrați, 3.000 nu au plătit deloc contribuții la sistemul public de pensii, aceasta fiind cea mai numeroasă categorie de pensii speciale care încasează sume mari de la bugetul de stat.
Alte categorii privilegiate din acest punct de vedere sunt foștii diplomați - 100 dintre ei fără contributivitate la sistemul de pensii publice, foștii funcționari parlamentari - 225 de pensionari, 373 de foști grefier și personal auxiliar al parchetelor și un fost angajat al Curții de Conturi.