Patru bănci, verificate de ANPC în legătură cu IRCC, ROBOR și ratele în franci elvețieni

0
Publicat:

Patru bănci sunt verificate de ANPC în legătură cu IRCC, ROBOR și ratele în franci elvețieni, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu la Prima News.

Clădire pe care scrie Bank
ANPC derulează ample controale la patru mari bănci

Horia Alexandrescu a afirmat la Prima News că ”peste 20 de milioane de euro au fost date unui număr de peste 9.000 de consumatori, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a câştigat procesul cu banca Raifeisen”.

Am făcut ceea ce trebuie. Mai mult decât atât, se desfăşoară în timp ce noi vorbim acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare. Chiar în timp ce noi vorbim, din ce ştiu a fost demarată în raport cu patru instituţii bancare, existând suspiciuni plecând de la situaţia francului elveţian până la IRCC şi ROBOR”, a spus Constantinescu, potrivit News.ro și Profit.

Şeful ANPC a precizat că a semnalat şi Băncii Naţionale a României faptul că o bancă le-a spus că ”gradul de îndatorare se calculează cât din rată îţi poţi permite să achiţi la momentul acordării”.

Şi, după aceea, ăla nu mai plăteşte utilităţi, nu mai mănâncă, nu mai are copii de crescut? Pentru că ei calculează ca la momentul acordării să nu depăşeşti 40%, dar ştim cu toţii că, în raport cu francul elveţian, cu IRCC, cu ROBOR, undele rate au deveni de patru ori mai mult, deci ăia 40% au dispărut, ducând familiile într-o situaţie greu de imaginat, nu din punct de vedere al stabilităţii financiare, ci al stabilităţii emoţionale, al stabilităţii relaţionare pentru că sunt oameni ce au ales să divorţeze şi să ducă doar unul din ei povara aceasta. Ori, pare că acest grad de îndatorare este facultativ”, a completat preşedintele ANPC.

La sfârșitul lunii mai, Horia Constantinescu recomanda românilor să ceară recalcularea ratelor pe care le au la bănci.

Ratele românilor trebuie rediscutate, în opinia mea, cu banca, pentru a se întoarce în zona în care ele au fost stabilite inițial. Iau un exemplu. Un consumator mi-a scris că are venituri nete de 2.200 de RON și rata la bancă de 1.860, crescută de la undeva 500 de RON. De ce nu începe banca, sau oricare dintre bănci, iată, atât de vătămate în imagine de ceea ce a spus Constantinescu, de ce nu încep să vadă - nu cumva și ei au vătămat viețile multor consumatori? Între imagine și viață hai să calibrăm puțin".

Horia Constantinescu a adăugat că băncile ar trebui să-și asume recalibrarea ratelor pentru a evita creditele neperformante.

„Trebuie să o recalibreze. Trebuie să înțeleagă că trebuie să poarte discuții cu consumatorii legate de riscuri, pentru că altfel ratele de la aceștia vor deveni acele credite neperformante despre care băncile spun că nici nu prea au auzit despre ele... Noi am auzit că unele dintre ele ar vinde societăților de recuperări creanțe. Dar e la nivel de zvon. Noi mai mergem în piață, în control, și mai auzim lucruri", a mai transmis sursa citată.

Horia Constantinescu a precizat, totuși, că ratele trebuie plătite în continuare, însă le-a spus consumatorilor că ANPC va continua verificările în bănci.

Trebuie să ajungă la bancă și indiferent de ce le spun, de tipul: „nu ne interesează” sau de tipul: „vom contesta procesul” să se gândească că ceea ce s-a constatat va avea cu siguranță consecințe. Noi analizăm acum cele 200 de informări primite pe adresa de mail pe care noi am pus-o la dispoziția consumatorilor despre situațiile de care tot vorbim.", a spus Constantinescu.

19 bănci au fost amendate de ANPC

 La jumătatea lunii mai, ANPC a verificat opt operatori economici financiari bancari din România și a aplicat amenzi în valoare de 400.000 lei.

În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, ANPC a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75% dobândă.”, explicau specialiștii ANPC.

Conform sursei citate, prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

Aceasta a fost a doua rundă de verificări ale Autorității, după ce, în aprilie, alte 11 bănci au fost amendate pentru că „își trag” mai întâi dobânzile și abia apoi banii împrumutați.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite