Pârvan, AOAR: Statul dă prea mulţi bani multinaţionalelor şi acestea crează prea puţine locuri de muncă. Antreprenorii români primesc mai puţin şi fac mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorii români au creat 30.000 de locuri de muncă cu ajutoarele primite de la stat, corporaţiile au adus prea puţin
Antreprenorii români au creat 30.000 de locuri de muncă cu ajutoarele primite de la stat, corporaţiile au adus prea puţin

Guvernul a dat ajutoare de stat cumulând 600 de milioane de euro în ultimii ani, din care 90% s-au dus către multinaţionale, iar acestea au creat mult mai puţine locuri de muncă decât antreprenorii români, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Organizaţia solicită impunerea unor standarde la alegerea ajutoarelor de stat.

„Am acordat 600 milioane de euro ajutoare de stat în ultimii ani, din care 90% la multinaţionale. Nu am nimic că sunt multinaţionale, dar am dat ajutoare de stat la nişte investiţii care au creat 3.600-6.000 de locuri de muncă şi în acelaşi timp am dat doar 20 milioane de euro pentru întreprinzătorii debutanţi, care au creat 15.000 de firme şi 30.000 de locuri de muncă. Întrebăm care este politica publică? Nu putem modifica politica publică, dar Guvernul poate stabili anumite grile când acordă ajutoare de stat în funcţie de câte IMM-uri atrag ca subfurnizori aceste investiţii, să ieşim din politica de buncăr“, a afirmat Pârvan, la un forum despre Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM).

În opinia sa, astfel banii din ajutorul de stat vor putea fi utilizaţi şi pentru IMM-urile care produc diverse produse, subansamble şi astfel să fie integrate în sistemul economic. „Avem probleme de organizare a economiei, pentru ca IMM-urile să-şi găsească locurile lor în economie. După ce vom rezolva aceste probleme vor veni şi banii“, a conchis Pârvan.

El a spus că principala problemă a IMM-urile din România nu este reprezentată de bani, ci de organizarea economiei, fiind în special nevoie ca firmele mici şi mijlocii să-şi găsească locul în sistemul economic.

„Banii sunt importanţi, dar nu sunt principala problemă a IMM-urilor româneşti. Problema este ce produc acestea, ce valoare adăugată aducem prin ce producem? Aici este marea problema a IMM-urilor. (...) România nu poate creşte durabil decât cu capitalul românesc majoritar, bineînţeles şi cu ajutorul investiţiilor străine. Nicio ţară nu poate creşte doar cu investiţii străine. Analiştii de frunte ne explică toată ziua că fără investiţii străine directe murim. Mi se pare hilar un asemenea punct de vedere, pentru că acestea sunt de 1,5 miliarde de euro anual, în timp ce amărâţii noştri de români aduc chiar şi în perioada de criză 2,8 miliarde de euro - 3 miliarde de euro anual în România. Facem orice concesii să aducem 1,5 miliarde de euro şi nu avem soluţii pentru banii românilor din afară“, a spus Pârvan.

El s-a referit la o serie de analize realizate de Ziarul Financiar, potrivit cărora 200.000 de firme din România au zero cifră de afaceri.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite