Parteneriat româno-canadian pentru promovarea cooperării în domeniul nuclear civil

0
0
Foto: ROMATOM
Foto: ROMATOM

Asociaţia Nucleară Canadiană (CNA) şi Forumul Atomic Român (ROMATOM) au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru a promova utilizarea energiei nucleare la nivel internaţional prin operarea eficientă a centralelor nucleare existente şi dezvoltarea de noi tehnologii nucleare, inclusiv pentru a intensifica relaţiile comerciale dintre cele două asociaţii în domeniul nuclear civil.

Potrivit reprezentanţiilor ROMATOM, Memorandumul întăreşte relaţiile de cooperare existente dintre cele două ţări în domeniul nuclear şi pune accentul pe dezvoltarea de noi reactoare CANDU în România, retehnologizarea celor existente, promovarea tehnologiei reactoarelor nucleare de mici dimensiuni şi a reactorilor avansaţi, inclusiv intensificarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovaţie în cele două ţări precum şi în ţări terţe.

Memorandumul a fost semnat la Ambasada Canadei din Paris, în marja Expoziţiei Nucleare Internaţionale (WNE), în prezenţa Ministrului Energiei din România, Virgil-Daniel Popescu, a Preşedintelui şi Directorului Executiv al Atomic Energy of Canada Limited (AECL), Fred Dermarkar şi a Însărcinatului cu Afaceri din partea Ambasadei Canadei, Amy Baker.

„Semnarea acestui Memorandum reprezintă continuarea programului nostru de a încheia parteneriate cu asociaţii de top din industria nucleară la nivel global”, a declarat Preşedintele şi Directorului Executiv al CNA, John Gorman. 

„Parteneriatul dintre Canada şi România în domeniul nuclear are o istorie de decenii. Energia nucleară deja joacă un rol important în asigurarea producţiei de energie în România, cu doua reactoare CANDU în operare la CNE Cernavodă. România a adoptat politici energetice care prevăd construirea a două unităţi nucleare noi la Cernavodă până în 2031 şi retehnologizarea Unităţii 1 între 2026-2028”, a mai precizat Gorman.

La rândul său, Teodor Chirică, preşedinte onorific ROMATOM, a transmis: „Sunt bucuros de oportunitatea semnării acestui Memorandum, astăzi, între Forumul Atomic Român şi Asociaţia Nucleară Canadiană, în ajunul Zilei Naţionale a României, din partea industriei nucleare române,  parteneriat care întăreşte cooperarea tradiţională dintre cele două industrii. 

România este ferm angajată în continuarea şi extinderea programului nuclear national, promovând rolul energiei nucleare în cadrul politicilor de decarbonare Green Deal, alături de alte tehnologii fără emisii de carbon. Semnarea acordului de astăzi, plasează industria nucleară română deja ancorată în spaţiul european, în cadrul mai larg de cooperare transatlantic, în lupta comună pentru o planetă curată.” 

Prin Memorandum, cele două asociaţii au convenit să:

- Intensifice cooperarea dintre România şi Canada în domeniul comercial şi al investiţiilor în programe nucleare civile, pe baza parteneriatelor solide existente între industriile nucleare din România şi Canada

- Exploreze politici de interes comun în domeniul nuclear, inclusiv privind rolul energiei nucleare în atenuarea schimbărilor climatice şi integrarea energiei nucleare cu cea regenerabilă

- Consolidarea eforturilor de promovare a energiei curate şi a unei taxonomii globale care să includă energia nucleară

- Încurajarea cooperării în alte domenii conexe nuclearului precum producţia de izotopi medicali şi de hidrogen curat

- Cooperarea în domeniul resurselor umane şi al pregătirii personalului în cele două ţări.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite