OMV Petrom va cumpăra gaze naturale de la turci

0
Publicat:

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a semnat un contract pentru achiziția de gaze naturale cu BOTAŞ, compania națională de petrol și gaze din Turcia.

Sigla OMV Petrom
OMV Petrom va cumpăra gaze naturale de la turci

Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 18 luni, începând cu luna octombrie 2023 și prevede achiziția a până la 4 milioane metri cubi pe zi.

Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie: "Gazele naturale sunt esențiale pentru o tranziție energetică de succes. Prin contractul semnat cu BOTAŞ asigurăm accesul la o nouă sursă de gaze naturale pentru România și contribuim la consolidarea aprovizionării cu energie a țării. În plus, memorandumul va permite diversificarea accesului la GNL al României".

Gazele urmează sa fie livrate în afara Turciei, în punctul Malkoclar/Strandja. Principala piață de destinație a gazelor este România.

Totodată, cele două companii își vor extinde colaborarea prin intermediul unui memorandum de înțelegere în domeniul GNL.

OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). 

Fondată la 15 august 1974, BOTAŞ (Petroleum Pipeline Corporation) este una dintre cele mai mari și mai prestigioase companii din Turcia care operează în domeniul energiei. 

Putin și Erdogan, dispute aprinse pe tema conducerii hub-ului de gaze din Turcia

Planurile Rusiei vizând punerea la punct a unui hub de gaze în Turcia, care să înlocuiască vânzările pierdute în Europa, întâmpină întârzieri din cauza neînțelegerilor dintre cele două țări.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Rusia și Turcia nu reușesc să cadă de acord cu privire la cine ar trebui să fie la conducerea viitorului hub.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus ideea realizării unui hub de gaze în Turcia în luna octombrie 2022, imediat după exploziile care au deteriorat conductele Nord Stream ce fac legătura între Rusia şi Germania, prin Marea Baltică.

O sursă citată de Reuters a spus că planurile vizând hub-ul de gaze în Turcia întâmpină întârzieri pentru că autorităţile de la Moscova şi Ankara se ceartă încă pe tema controlului.

"Sunt chestiuni manageriale, se luptă pentru cine ar trebui să fie managerul hub-ului", a dezvăluit sursa, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

O altă sursă din apropierea gigantului rus Gazprom a recunoscut faptul că există o "problemă" când vine vorba de chestiuni de management.

Rusia vede viitorul hub din Turcia ca pe o modalitate pentru a-şi reorienta exporturile de gaze, acum că ţările europene şi-au redus semnificativ achiziţiile de gaze ruseşti. Moscova speră să vândă o parte din gazele sale via Turcia spre ţările care nu ar fi dispuse să cumpere direct de la ruşi.

Și România primește gaze rusești prin TurkStream

În prezent, Rusia furnizează deja gaze Turciei prin conductele Blue Stream şi TurkStream care traversează Marea Neagră. Gazele livrate via TurkStream merg mai departe la export în ţări din sudul şi estul Europei, inclusiv Ungaria, Grecia, Bosnia-Herţegovina, România şi Serbia.

Unele capitale occidentale sunt îngrijorate că un viitor hub de gaze în Turcia, care ar include şi gaze ruseşti, ar permite Moscovei să îşi mascheze exporturile care în prezent sunt sancţionate de occident din cauza invaziei ruseşti din Ucraina, prin amestecarea gazelor ruseşti cu combustibil din alte surse.

Turcia importă în prezent aproape toată cantitatea de gaze naturale pe care o consumă şi dispune de o infrastructură extinsă pentru importurile de gaze lichefiate. Autorităţile de la Ankara cred că pot să profite de actualele şi viitoarele relaţii comerciale pentru a deveni un "hub de gaze".

În luna iulie a acestui an, Vladimir Putin a declarat că hub-ul de gaze din Turcia este în continuare un subiect de actualitate, iar Rusia vrea să pună la punct o platformă electronică pentru vânzările de gaze în Turcia. De asemenea, la o reuniune cu omologul său turc, Tayyip Erdogan, care a avut loc în data de 4 septembrie, Putin a spus că grupul Gazprom a prezentat companiei turceşti BOTAS o foaie de drum pentru viitorul hub de gaze. Potrivit liderului rus, prin aspectele ce trebuie rezolvate se numără înfiinţarea unui grup comun de lucru, elaborarea cadrului legal şi a "schemelor pentru tranzacţionare şi transferul gazelor achiziţionate".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite