OMV Petrom riscă să rămână fără licența de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră

0
Publicat:

OMV Petrom riscă să rămână fără licență de exploatare a zăcămintelor Domino și Pelican sud, pentru care ar fi trebui să depună documentația încă din luna decembrie.

Sondă marină a OMV Petrom
OMV Petrom riscă să rămână fără licență de exploatare a zăcămintelor Domino și Pelican sud

După mai multe insistențe din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, OMV Petrom tot nu a depus planul de dezvoltare pentru zăcămintele comerciale Domino și Pelican Sud, deși termenul limită a fost decembrie, potrivit B1Tv.

„Adevărul” a solicitat explicații companiei, pe care le vom publica imediat ce le vom primi.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) solicită OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, să depună documentația completă pentru studiul de comecialitate referitor la zăcămintele din Marea Neagră, întrucât la data de 13 decembrie 2021 în documentele depuse nu se află și studiul de evaluare a resurselor geologice si rezervelor pentru Domino și Pelican Sud, au declarat surse guvernamentale pentru Cursdeguvernare. 

Potrivit acestora, compania a avut termen 6 săptămâni să se conformeze, ceea ce ar fi însemnat să depună documentația până la jumătatea lunii februarie cel târziu.

Studiul de comercialitate este etapa indispenasabilă pentru demararea investițiilor, iar lipsa lui poate înseamna pentru OMV Petrom retragerea licenței.

Ce spunea OMV Petrom în decembrie

OMV Petrom și Romgaz au depus la 13 decembrie 2022 la ANRM declarația de descoperire comercială pentru proiectul de producție a gazelor din Marea Neagră, după cum au declarat pentru „Adevărul” reprezentanți ai OMV Petrom:

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării. Investiția totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimata la pana 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027.”

În prezent, pe site-ul său, OMV Petrom precizează că „resursele de gaze din Marea Neagră reprezintă o imensă oportunitate pentru ca România să fie în continuare independentă energetic, pentru venituri suplimentare la bugetul de stat și crearea de locuri de muncă”.

În 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre. Perimetrul se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.500 km2 cu adâncimi ale apei care variază între 100 și 1.700 metri.

Peste 1,5 miliarde de dolari au fost investiți în explorare și evaluare în blocul Neptun între 2008 și 2016. Activitățile de explorare au inclus și două campanii de achiziție de date 3D precum și două campanii de foraj de explorare, cu opt sonde de explorare și evaluare forate.

În 2012, Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, a confirmat existența unui zăcământ de gaze naturale.

În ianuarie 2016, s-a încheiat cu succes a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate. Majoritatea dintre ele au descoperit acumulări de gaze naturale.

În 2017, s-au desfășurat activități intense de inginerie în vederea unei potențiale decizii finale de investiție.

În prezent, continuăm să evaluăm viabilitatea tehnică și comercială a proiectului”, notează compania, fără a oferi alte detalii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite