O instanță din Franța a ordonat platformei X să plătească redevențe pentru utilizarea materialelor publicate din mass-media

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul Le Figaro a menționat că X trebuie să furnizeze mass-media informații despre numărul de vizualizări, repostări și interacțiuni cu publicațiile în care materialele lor sunt utilizate, în termen de două luni.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

O instanță din Franța a admis o reclamație a mass-media franceze importante împotriva lui X (fostul Twitter), obligând rețeaua de socializare să plătească redevențe pentru utilizarea materialelor lor de știri, scrie ziarul Le Figaro, care se numără printre publicațiile care au intentat procesul.

Potrivit rezoluției, X trebuie, în termen de două luni, să furnizeze mass-media informații despre numărul de vizualizări, repostări și interacțiuni cu publicațiile în care sunt utilizate materialele acestora. Rețeaua de socializare va trebui, de asemenea, să dezvăluie principiul de funcționare al algoritmilor de emitere a postărilor. Datele sunt necesare pentru o „evaluare transparentă” a potențialelor redevențe pe care instituțiile media le pot solicita în temeiul legii privind drepturile de autor, care a fost extinsă la platformele digitale din Franța în 2019.

După cum a menționat Agence France-Presse (AFP), apărarea lui X a insistat că rețeaua de socializare nu este supusă legii, deoarece nu publică nimic în mod independent și tot conținutul este postat de utilizatori. Avocații mass-media, la rândul lor, au susținut că platforma primește venituri din publicitate din postările unor știri.

O serie de grupuri media franceze, inclusiv Le Monde (Le Monde, Courrier International, Le Huffington Post, Malesherbes Publications și L'Obs), Le Figaro și Les chos-Le Parisien , precum și agenția AFP, au intentat un proces împotriva rețelei de socializare X, vara trecută. Presa franceză a intentat un proces similar împotriva Google și a primit satisfacție în 2021. După aceasta, platforma de căutare a fost amendată și de autoritățile de reglementare antitrust cu 500 de mii de euro pentru încălcarea unui număr de obligații în negocierile cu mass-media franceză privind redevențele în 2024. Serviciul Antimonopol francez a emis o a doua amendă către Google pentru încălcări similare, în valoare de 250 mii euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite