Novo contruiește o fabrică de 6 miliarde de dolari, datorită cererii mari de medicamente pentru obezitate

0
Publicat:

Novo Nordisk A/S va investi peste 6 miliarde de dolari pentru a-și extinde facilitățile de producție, în timp ce se luptă pentru a-și menține dominația pe o piață de pierdere în greutate care se așteaptă să atingă 100 de miliarde de dolari până în 2030.

colaj foto pastile de slăbit
Novo contruiește o fabrică de medicamente de 6 miliarde de dolari, pentru pastile de slăbit

Lucrările vor începe în acest an la o nouă fabrică de 170.000 de metri pătrați în facilitățile existente ale companiei din Kalundborg, Danemarca, potrivit unei declarații de vineri. O parte din investiție este inclusă în cheltuielile de capital de 25 de miliarde de coroane pe care compania le-a anunțat deja pentru acest an, restul va veni în următorii șase ani, potrivit Bloomberg.

Novo a precizat că fabrica va produce produse pentru portofoliul său de boli cronice grave, care include tratamentele pentru pierderea în greutate și diabet Wegovy și Ozempic, medicamente care au propulsat Novo în lumina reflectoarelor și au făcut-o cea mai valoroasă companie europeană.

Cererea este atât de semnificativă încât, cel mai probabil, nu vom putea livra în raport cu cererea în viitorul apropiat. Dacă ne uităm la numărul de persoane care trăiesc cu obezitate și la piețele relativ puține pe care le-am lansat, există o cerere mult mai mare decât ceea ce putem furniza”, a declarat directorul general Lars Fruergaard Jorgensen într-un interviu.

Novo se confruntă acum cu o concurență mai mare, deoarece Eli Lilly & Co. a primit săptămâna aceasta autorizația din partea autorităților de reglementare din SUA și Marea Britanie de a comercializa medicamentul său pentru diabet Mounjaro și pentru pierderea în greutate. Rivalul american și-a listat medicamentul, care va fi comercializat sub numele de Zepbound în SUA, la un preț mai mic decât cel al medicamentului Novo, pregătind scena pentru un război al prețurilor între cele două companii.

Novo s-a confruntat cu probleme de producție de când s-a confruntat cu o cerere fără precedent pentru medicamentul său pentru pierderea în greutate, care îi poate ajuta pe utilizatori să piardă în medie aproximativ 15% din greutatea corporală. Pe lângă extinderea producției proprii, Novo a colaborat și cu terți contractori pentru a încerca să reducă constrângerile.

Cererea în SUA, cea mai mare piață de medicamente din lume, a fost deosebit de intensă, iar Novo a declarat recent că cel puțin 50 de milioane de americani ar putea avea nevoie de acces la medicamente pentru obezitate în acest moment. În prezent, Novo tratează doar aproximativ 500 000 de pacienți din SUA și a restricționat vânzarea unor doze inițiale în această țară pentru a proteja aprovizionarea persoanelor care iau deja medicamentul.

Popularitatea intensă a acestor medicamente pentru scăderea în greutate, care a transformat Lilly în cea mai valoroasă companie de sănătate din lume, este posibil să ducă la o penurie continuă de aprovizionare pentru o perioadă de timp. De asemenea, Lilly a declarat că investește masiv pentru a produce mai multe medicamente pentru pierderea în greutate și pentru diabet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite