Video Noua Termocentrală Mintia prinde viață: Șantierul uriaș care transformă „Steaua de pe Mureș”

0
0
Publicat:

La patru ani de la oprirea sa, Termocentrala Mintia s-a transformat într-un șantier amplu. Dacă în 2021 viitorul său era incert, în prezent, investiția strategică în noua centrală promite să redea Mintiei un rol esențial în sistemul energetic al României.

Termocentrala Mintia. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Termocentrala Mintia. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Noua Termocentrală Mintia este construită în incinta vechii centrale termoelectrice, aflată pe malul Mureșului, la circa șase kilometri de municipiul Deva. În ultimele luni, aici au fost aduse, pentru instalare, mai multe componente de înaltă tehnologie, menite să asigure funcționarea viitoarei termocentrale pe gaz.

Șantierul noii termocentrale

În perioada februarie - martie, două generatoare de mari dimensiuni au fost transportate la Mintia cu ajutorul unor convoaie agabaritice, ceea ce a necesitat măsuri speciale pentru deplasarea acestora pe drumurile din vestul României.

„Convoiul are o lungime totală de 120 de metri, o lățime de 6 metri, o înălțime de 5,4 metri și o greutate de 788 de tone. Transportul face parte dintr-un contract care cuprinde peste 250 de componente, livrate la Mintia începând din luna iunie 2024, având termene fixe de instalare pe fundații”, informa, la acel moment, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

Guvernul României a declarat proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca fiind de importanță națională în domeniul energiei electrice. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța, pe 19 martie, că termocentrala ar putea deveni complet operațională în 2026, urmând ca, din 2027, să funcționeze cu gaze din Neptun Deep.

„Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate, instalate sau în curs de instalare. Turbinele Siemens, printre cele mai performante din lume, sunt deja la Mintia, iar structurile de susținere și sistemele auxiliare sunt montate. Având o capacitate totală de 1.750 MW, centrala de la Mintia va fi cea mai mare unitate pe gaze naturale din Uniunea Europeană. Ținta ambițioasă este să avem deja 1.000 MW puși în funcțiune până la finalul acestui an”, anunța ministrul Energiei, pe pagina sa de Facebook.

În paralel cu retehnologizarea termocentralei, se desfășoară lucrări la infrastructura necesară conectării acesteia la Sistemul Energetic Național. Conducta de gaze care o va alimenta este construită pe traseul Sântămăria Orlea - Mintia, având o lungime de aproximativ 60 de kilometri. Investiția, în valoare de peste 60 de milioane de euro, este susținută de Ministerul Energiei.

Noua centrală de la Mintia, cu o putere de peste 1.700 MW, reprezintă o investiție privată totală de 1,4 miliarde de euro. Aceasta va asigura tranziția către o energie mai curată și mai ieftină pentru români, precum și crearea unor locuri de muncă în regiune, atât în faza de construcție, cât și pe termen lung, în operarea centralei, a precizat ministrul Burduja.

Unitatea va funcționa pe bază de gaz natural și va include două turbine cu gaz, o turbină cu abur și trei generatoare SGen5-3000W de la Siemens. Totodată, componentele centralei vor fi pregătite pentru tranziția către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen. Investitorii estimau că proiectul va genera aproximativ 700 de locuri de muncă.

Patru ani de la oprirea Termocentralei Mintia

Vechea termocentrală de la Mintia, numită și „Steaua de pe Mureș”, a fost construită în anii ’70 și producea energie folosind cărbune extras din minele din Valea Jiului, precum și cărbune de import.

Termocentrala Mintia, în șantier în anii '70. Sursa: Flacăra.
Termocentrala Mintia, în șantier în anii '70. Sursa: Flacăra.

Termocentrala Mintia a fost oprită în martie 2021, asigurând, până atunci, nu doar producția de energie electrică pe bază de cărbune, ci și furnizarea de căldură și apă caldă pentru aproximativ 4.000 de locuințe și clădiri publice din Deva, inclusiv 11 unități de învățământ, racordate la rețeaua termică gestionată de centrală.

Oprirea termocentralei, determinată în principal de lipsa investițiilor necesare pentru conformarea la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeană, a provocat proteste din partea sindicaliștilor și dispute între politicieni și reprezentanții fostului Complex Energetic Hunedoara.

Unii politicieni și angajați ai centralei susțineau că aceasta va fi vândută la fier vechi, în timp ce alții propuneau preluarea complexului situat în apropierea municipiului Deva de către Consiliul Județean Hunedoara sau Primăria Deva. Unii oficiali susțineau chiar că termocentrala și-ar putea relua activitatea în aprilie.

Florin Oancea, fostul primar al Devei, anunța însă, la acel moment, că nu mai existau șanse ca vechea termocentrală să își reia activitatea și că municipalitatea din Deva va finanța instalarea centralelor termice în școli și licee, pentru a nu mai depinde de aceasta.

„Vă spun adevărul. Din toate sursele pe care le am, șansele ca Termocentrala Mintia să mai pornească în perioada următoare sunt zero. Nu au aviz de mediu, nu au bani pentru stocurile de cărbune și nici pentru a plăti transportul CFR al cărbunelui din Valea Jiului până la Mintia. Cum să pornească, atunci când cantitatea minimă zilnică de cărbune necesară este de 1.700 de tone, adică 33 – 34 de vagoane?”, declara, la acea vreme, primarul Florin Oancea.

În iulie 2021, Termocentrala Mintia și-a încetat oficial activitatea, iar aproape 700 de salariați au fost disponibilizați. Un an mai târziu, în august 2022, statul român a vândut Termocentrala Mintia companiei Mass Global Energy Rom pentru suma de 91 de milioane de euro.

Investitorul s-a angajat să investească peste un miliard de euro în modernizarea și dezvoltarea capacității de producție, cu scopul de a transforma termocentrala într-o unitate adaptată standardelor europene, orientată spre producția de energie din surse regenerabile.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite