Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu

0
Publicat:

Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider

Cum obțin angajații măriri de salariu / Foto: Arhivă
Cum obțin angajații măriri de salariu / Foto: Arhivă

Michelle Reisdorf lucrează de 26 de ani în domeniul recrutării și a văzut că în ultimul timp nu mai deține ea controlul la interviuri, ci potențialii angajați. 

„Candidații vânează oferte acum mai mult ca niciodată”, a spus Reisdorf, director al firmei de angajare Robert Half. „Ei fac ceea ce e mai bine pentru ei și, pentru că au atât de multe opțiuni, pot explora și se pot folosi de ceea ce cunosc despre alte companii ca să obțină mai mult din situația lor actuală de la locul de muncă.”

Angajatorii, deloc surprinzător, urăsc faptul că oamenii folosesc ofertele de muncă drept monedă de schimb.  Managerii din domeniul recrutării se plâng că își pierd timpul cu persoane care nu vor cu adevărat să își schimbe locul de muncă, iar șefii se văd nevoiți să vină cu contraoferte și se întreabă unde a dispărut loialitatea angajaților.

Ce arată strategia

Strategia poate funcționa pentru angajații dintr-o piață a muncii normală, când este greu să găsești un alt loc de muncă, cu atât mai puțin unul mai bine plătit.

Dar, în ultimul an, angajații au realizat că loialitatea față de șefi nu se plătește. 

„Nu poți să îi blamezi”, a spus Reisdorf. „Angajații își dau seama că este un mare hău între ceea ce au și ceea ce ar putea să obțină.”

Nimeni nu vrea să caute un loc de muncă pe care nu și-l dorește. De la redactarea scrisorii de intenție și până la toate interviurile și negocierile aparent interminabile, căutarea unui loc de muncă necesită mult timp și efort. Nu este o corvoadă pe care să o întreprinzi cu ușurință - cu excepția cazului în care este singura ta opțiune pentru a obține o mărire de salariu semnificativă.

Se premiază loialitatea?

În cele mai bune companii, standardul ideal este ca toată lumea să primească atât cât merită de la bun început. Angajatorii inteligenți își compară în mod regulat propriile salarii cu cele de pe piață, eliminând proactiv orice diferență între ceea ce câștigă angajații lor și ceea ce ar putea obține dacă ar pleca în altă parte. 

„Nu ar trebui să fie nevoie să trebuiască să ameninți că pleci pentru a primi banii pe care îi meriți.", spune Nick Louca, care conduce biroul din New York al companiei de recrutare Robert Walters. 

Pentru majoritatea angajatorilor, însă, manualul departamentului de resurse umane rămâne neschimbat: angajează la ratele obișnuite și apoi împart măriri anuale de salariu relativ mici, media fiind de 3% în ultimii 10 ani.

Ca urmare, cu cât o persoană stă mai mult la aceeași companie, cu atât mai mare este diferența dintre remunerația angajatului și banii pe care i-ar putea obține pe piață.

Companiile au știut dintotdeauna că nu-i răsplătesc pe angajații care au rămas cel mai mult timp alături de ele, dar piața muncii în plină expansiune care a apărut în timpul pandemiei de coronavirus a dezvăluit secretul.

Disperați să atragă lucrători cu experiență, angajatorii au început să ofere salarii care ar fi fost considerate scandaloase cu doar câțiva ani în urmă. Și chiar dacă frenezia angajărilor a încetinit și disponibilizările au crescut în ultimele luni, diferența de salarizare între noii angajați și angajații existenți a rămas constantă, de aproximativ 7%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite