Nouă lucruri ce pot creşte sau scădea preţul unei case cu până la 300%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apartamentelor de la parter sunt mai ieftine cu 10,6% faţă de locuinţele aflate la un etaj intermediar

Preţul unei locuinţe, atât la vânzare cât şi la cumpărare, poate fi influenţat semnificativ de o serie de variabile, dincolo de caracteristicile strict fizice ale proprietăţii.

Astfel, dincolo, desigur, de suprafaţă, compartimentare şi starea proprietăţii, există şi alţi factori care influenţează preţul unei case, potrivit Imobiliare.ro. Maria Şeder Neda inventariază aceste variabile în cartea „Cum să-ţi cumperi o casă!”, ajunsă în 2017 la ediţia a treia şi disponibilă în librării.

1. Zona unde se află o locuinţă este cea care influenţează cel mai mult preţul acesteia, cu o pondere de la 10% până la 300%. Astfel, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartament situat într-o zonă ultracentrală sau de lux poate fi până la de trei ori mai mare decât cel al unei locuinţe similare, situată însă într-un cartier obişnuit. „Străinii zic «location, location, location», lucru care începe să se înrădăcineze ca principiu şi în piaţa imobiliară din România, diferenţele de preţ pe zone fiind din ce în ce mai mari. (…) «Location» înseamnă zonă, dar şi vecinătăţi – printre care apropierea de parc este cea mai importantă, nivel al infrastructurii, facilităţi urbane, facilităţi sociale, metode de petrecere a timpului liber în apropiere”, spune Maria Şeder Neda.

2. O construcţie cu stil, realizată de un arhitect cunoscut, ajunge să fie cu 10-25% mai scumpă decât una obişnuită. Totodată, apartamentele din imobilele tip vilă pot fi cu 5-10% mai scumpe decât din locuinţele din blocurile obişnuite.

3. Disponibilitatea locurilor de parcare sau garajelor poate avea, de asemenea, un cuvânt important de spus în stabilirea preţului unei case. În cazul unui apartament de bloc, costul unui garaj diferă în funcţie de materialele din care este făcut şi poate ajunge la o pondere importantă din valoarea locuinţei. Un loc de parcare în faţa blocului justifică însă un plus de până la 5% la preţul apartamentului, în comparaţie cu o proprietate similară, dar fără loc de parcare. În cazul blocurilor noi, un loc de parcare poate echivala cu o creştere de până la 20% a preţului.

4. Deşi poate fi trecută cu vederea, lumina naturală este un factor ce are un cuvânt important de spus asupra calităţii vieţii într-un anumit loc. Prin urmare, acesta echivalează cu un plus de 5% pentru fiecare latură a casei luminată natural: astfel, dacă locuinţa este scăldată în lumină doar pe o latură (ceea ce reprezintă un minimum), aceasta va fi cu 5% mai ieftină decât una luminată pe două laturi; atunci când sunt trei laturi luminate, se mai poate adăuga un 5%, iar când o casă are lumină naturală pe toate faţadele, aceasta va avea un plus de 15% la preţ.

„Zona este cel mai important factor în alegerea locuinţei şi se reflectă cel mai mult în preţ. În funcţie de zonă sunt de vânzare apartamente cu preţul mediu pe metru pătrat de trei ori mai mare în zona Kiseleff, decât în zona Berceni, din Bucureşti. Există însă o serie de elemente care pot fi trecute uşor cu vederea de către cumpărătorii de locuinţe, dar care au o mare importanţă în stabilirea preţului şi mai apoi în gradul de confort al locuinţei, precum sunt designul, locul de parcare, lumina naturală, terasele etc. O locuinţă luminoasă, liniştită, cu balcoane unde poţi respira aer curat este plăcută, confortabilă, dar este şi mai valoroasă, se vinde mai repede şi mai scump atunci când vom dori să ne mutăm în alt loc”, spune Maria Şeder Neda, autoarea cărţii „Cum să-ţi cumperi o casă!”

5. Etajul este un alt element important pentru cumpărători, fapt pentru care influenţează şi preţul locuinţei. Un apartament situat la parter, într-un bloc cu lift, va fi cu 10-15% mai ieftin decât unul situat la etajele imediat superioare, în vreme ce o locuinţă amplasată la ultimul etaj va fi cu 15-20% mai ieftină decât una de la etajele intermediare (din cauza izolaţiei de pe bloc, ce trebuie refăcută periodic, de multe ori doar pe socoteala locatarilor de ultimul etaj; în plus, la ultimul etaj, vara este mai cald şi iarna mai frig). Excepţie de la această „regulă” fac doar apartamentele de tip penthouse, de lux, pentru că acestea atrag investiţii pe măsură nu doar în ceea ce priveşte izolaţia, ci şi pentru sisteme de ventilaţie şi aer condiţionat, terase înverzite, piscine etc.

6. Liniştea, favorizată de traficul redus al împrejurimilor, este un alt factor important. Astfel, dacă apartamentul dă direct spre stradă, într-o zonă intens circulată, zgomotoasă, cu tramvaie şi magazine la parter, preţul poate fi cu 10% mai mic.

7. Existenţa şi numărul balcoanelor pot ridica preţul unui apartament sau al unei case cu 5-10%. Prezenţa balcoanelor reprezintă un avantaj atât din punct de vedere estetic, pentru că locuinţa arată mult mai bine (iar o vedere deosebită e relaxantă), dar şi din punct de vedere funcţional, pentru că locatarii au la dispoziţie un spaţiu suplimentar.

8. O locuinţă dotată cu un sistem propriu de încălzire (centrală termică sau sobă cu gaze) va costa cu 5% mai mult decât una legată la reţeaua centralizată de termoficare sau o casă cu sobă cu lemne sau cărbuni.

9. Înălţimea blocului are, şi ea, un efect asupra preţului. Astfel, dacă un bloc are peste cinci etaje, apartamentele acestuia trebuie să fie cu 3% mai ieftine decât cele amplasate într-un bloc cu patru etaje (şi lift) din aceeaşi zonă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite