Nou șef la „Vămi” după demiterea lui Bogdan-Lari Mehei. Cine e Ion Cupă
0Decizia de numire a unui nou președinte al Autorității Naționale Vamale, după demiterea lui Bogdan-Lari Mehei, a fost publicată marți seară în Monitorul Oficial.
Ion Cupă a fost numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale Române, potrivit Monitorului Oficial. Ion Cupă a ocupat, temporar, funcţia de secretar general adjunct al ANAF.
Ion Cupă este fost deputat de Gorj, cu mandatul câștigat la PDL, dar și fost director la Finanțe Mehedinți. După plecarea din PDL, Cupă a trecut la PNL, apoi la ALDE. Până în 2021, a fost președinte al PMP Mehedinți.
Marți, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că i-a demis pe Bogdan-Lari MIHEI, președintele Autorității Naționale a Vămilor, și pe Sorin Călin GAL, șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. "Avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice așteptate de cetățeni", a transmis premierul.
„L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor (ANV) și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale.
Prin continuarea programelor de investiții masive, colectare corectă a veniturilor la buget și exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”, a declarat premierul.
Luni seară, în jurul orei 20,00, Lucian Heiuș, președintele ANAF anunța că și-a dat demisia, fără a preciza însă și care este motivul.
Odată cu demisia, președintele ANAF Lucian Heiuș a prezentat și un tabel cu „nerealizările” instituției legate de colectare, evidențiind astfel și activitatea Direcției conduse de Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe și fost președinte al ANAF pe vremea lui Eugen Orlando Teodorovici.
În materialul remis presei luni seară, Lucian Heiuș a arătat că în primele 5 luni din acest an diferența dintre sumele care trebuiau colectate și cele încasate efectiv este de aproape 9 miliarde de lei, din care cea mai mare parte (aproape 8,5 miliarde de lei) provine de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.
Lucian Heiuş, deputat PNL, a fost numit la conducerea ANAF în luna mai a anului trecut în locul Mirelei Călugăreanu.
Fostul Ministru al Finanțelor în Guvernarea PSD - Ionuț Mișa, care a fost și președinte al ANAF, a fost numit spre finalul lui 2019 șef la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.
Potrivit tabelului publicat luni seară de Lucian Heiuș, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili ar fi trebuit să colecteze în primele 5 luni suma de 78,24 de miliarde de lei, dar a reușit să încaseze doar 69,75 miliarde de lei, rezultând un deficit de colectare de 8,495 miliarde de lei.