Noile accize scumpesc berea, benzina şi ţigările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carburanţii, ţigările, electricitatea sau bere vor fi printre produsele care se vor scumpi, de la anul, când vor creşte accizele.

Accizele pentru anul viitor vor creşte peste nivelul prevăzut în actualul Cod Fiscal, deoarece vor fi actualizate cu inflaţia, după doi ani în care acest lucru nu a avut loc. Actualizarea va duce la scumpiri la carburanţi, ţigări, electricitate sau bere. Noile niveluri au fost agreate acum, oficial, la nivel guvernamental, scrie profit.ro.

La benzina cu plumb, potrivit Codului Fiscal, acciza ar fi trebuit să rămână de 1.976 lei/1000 litri, şi anul viitor. Însă după actualizarea cu inflaţia, acciza va creşte la  2.038 lei/1000 de litri, din prima zi a anului viitor. O majorare de 3,15%. Similar, acciza la motorină va fi majorată de la 1.838 lei/1.000 de litri la 1.896 lei/1.000 de litri. Este de aşteptat ca preţul carburanţilor la pompă să crească, astfel, cu 1,5-1,6%, reprezentând aproximativ 10 bani pe litru.

Şi accizele la bere vor creşte de la 3,3 la 3,4 lei/ hectolitru, iar cele pentru vinurile spumoase se vor majora de la 47,35 la 48,89 lei/hectolitru. Acciza la vinurile liniştite şi la produsele intermediare creşte de asemenea, de la 396,84 lei/hectolitru de produs la 409,34 lei.

Un pachet de ţigarete se va scumpi, în urma majorării accizei de la 448 lei/1.000 de ţigarete la 457 lei/1.000 de ţigarete. Însă aceasta nu va fi singura măsură care va duce la majorarea preţului ţigărilor. Un pachet de ţigări se va scumpi, cel târziu de la 1 ianuarie 2019, şi cu aproximativ 0,5 lei ca urmare a majorării accizei pentru alinierea la reglementări europene din domeniu, au declarat pentru profit.ro surse familiarizate cu modul de funcţionare al pieţei ţigaretelor.

Accizele la produsele energetice cresc la rândul lor. Acciza la electricitatea utilizată în scop comercial urcă de la 2,37 lei la 2,44 lei/MWh, iar cea utilizată în scop necomercial - de la 4,74 lei la 4,89 lei/MWh.

Şi gazul petrol lichefiat utilizat pentru încălzire va trebui accizat mai mult de la 1 ianuarie, de la 537 lei/tonă la 555 lei/tonă.

Specialişti: Creşte un bir, pe motiv că alt bir a crescut

Profesorul de economie Bogdan Glăvan că indexarea accizelor cu inflaţia este o „ticăloşie”, deoarece înseamnă creşterea unui bir pe motiv că alt bir a crescut. „Una din politicile machiavelice, mincinoase este «actualizarea accizelor cu inflaţia». De la 1 ianuarie vor creşte accizele la carburanţi şi la bere din acest motiv. O ticăloşie. Inflaţia nu pică din cer, nu este opera unui extraterestru, ci e un impozit ascuns - consecinţa tipăririi banilor de către stat. Deci este un bir. Indexarea accizelor cu inflaţia înseamnă creşterea unui bir pe motiv că alt bir a crescut! Este o măsură intenţionată, o ticăloşie prin care se ascunde de fapt povara reală a impozitării”, spune specialistul.

El spune că orice român trebuie să înveţe încă din şcoala primară că nimic nu e gratis. „Cineva trebuie să plătească pentru salariile baronilor, iar inflaţia şi acciza pe produse importante fac sigur că cei care vor plăti sunt oamenii simpli. Aşa funcţionează machiavelismul. Ca în feudalism: vrei să trăieşti? Plăteşti”, spune el.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite