Noi reguli pentru cei care vor să obţină câte 200.000 de lei pentru a deschide o nouă afacere: Nu se mai pot vinde proiectele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul va lua o măsură de combatere a vânzării „proiectelor câştigătoare” începând cu ediţia a treia a programului Start-Up Nation, conform unei propuneri agreate de reprezentanţii Ministerului pentru Mediul de Afaceri cu consultanţii de finanţări şi alte părţi interesate.

Astfel, din ediţia a treia a programului de finanţare a firmelor mici şi mijlocii (IMM), în valoare totală de 2 miliarde de lei, pe care actualul Guvern ar vrea să o demareze la sfârşitul anului 2019, firmele calificate la finanţare nu vor mai putea fi vândute decât într-un procent de maximum 49%, scrie startupcafe.ro.

„Propunerea agreată a fost limitarea înstrăinării unor procente din firmă, cu excepţia cesiunii a maximum 49% din parţile sociale unor investitori de tip business angels”, a informat joi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în urma consultărilor care au avut loc pe 8 octombrie, cu consultanţii pentru finanţări şi alte părţi interesate.

Alte propuneri agreate:

- s-a ajuns la concluzia că este importantă identificarea domeniilor prioritare sprijinite prin program (servicii vs. producţie, de exemplu),

- o definire mai clară a codurilor CAEN în grila de punctaj,

- necesitatea responsabilizării antreprenorilor în implementarea proiectelor.

De asemenea, luând în considerare propunerile formulate în cadrul consultărilor, o nouă grilă de punctaj va fi înaintată de minister spre dezbatere publică într-o săptămână - a promis ministrul Radu Oprea.

„Ne-am propus ca ediţia a treia a programului Start-Up Nation să fie lansată până la sfârşitul anului, după rectificarea bugetară”, a mai spus el.

În plus, consultanţii au venit şi cu alte propuneri, care nu au fost încă acceptate (dar nici respinse) de reprezentanţii statului. Aceste propuneri s-au referit la:

- modalitatea şi posibilitatea introducerii cofinanţării sau distribuirea omogenă a fondurilor din program pentru toate judeţele, pentru a se menţine ideea de program naţional. Reamintim că în ediţia a doua a rpogramului firmele din Bucureşti, Ilfov şi Cluj au fost excluse de la finanţare prin depunctare masivă.

Îmbunătăţirea grilei de punctaj în sensul definirii unor criterii relevante şi uşor de evaluat, pentru sprijinirea antreprenorilor aflaţi la început de drum în afaceri.

Propunerile făcute de consultanţi şi de reprezentanţii ministerului s-au referit la alocarea unei sume mai mari digitalizării companiilor, la scoaterea criteriului creării locurilor de muncă şi al angajării persoanelor defavorizate. Şi ideea de continuitate a activităţii firmelor a fost subliniată.

La ora transmiterii ştirii Parlamentul urma să dea un vot asupra moţiunii de cenzură, de care depinde rămânerea în funcţie sau demiterea actualului Guvern, care are în programul de guvernare şi schema de finanţare Start-Up Nation.

Prin această schemă firmele mici şi mijlocii pot obţine fonduri nerambursabile de la stat de câte 200.000 de lei fiecare. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite