Motofierăstraiele nu mai au căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de exploatare forestieră s-au diminuat, lucru care a afectat vânzările de produse destinate acestei activităţi
Lucrările de exploatare forestieră s-au diminuat, lucru care a afectat vânzările de produse destinate acestei activităţi

Piaţa de motoutilaje a fost salvată anul acesta de produsele de grădinărit ieftine. Maşina electrică de tuns iarba a fost în top. Companiile care au avut un portofoliu axat preponderent pe motofierăstraie au înregistrat scăderi semnificative.

Românii sunt tot mai interesaţi însă de unelte de întreţinere a spaţiului verde. Cel mai căutat produs din categoria motoutilaje a fost, în 2009, maşina electrică de tuns iarba. Preţul acesteia a fost principalul element care a contribuit la vânzările bune.

Un astfel de echipament costă 90 de euro, iar pe parcursul anului mulţi producători au avut valuri de promoţii. Agricultorii mici reprezintă un segment ţintit de actorii din această piaţă. Astfel, producătorii din domeniu au reuşit să evite pierderile pe parcursul acestui an.

Nu la fel de bine au stat companiile care au mizat masiv pe motofierăstraie. Husqvarna, una dintre principalele societăţi din piaţă, a înregistrat scăderi ale vânzărilor de 35%.

„Piaţa de motofierăstraie creştea în special în perioada octombrie-ianuarie. Acest fenomen a încetat. Ponderea acestor produse în totalul vânzărilor este din ce în ce mai mică", completează Sorin Popa, director de vânzări Makita.

Uneltele mici au fentat criza

Ruris este principalul producător autohton de motoutilaje. Reprezentanţii companiei afirmă că sunt pe creştere. „Strategia de dezvoltare făcută pe o perioadă de zece ani nu a suferit nicio modificare şi sperăm să ne îndeplinim toate obiectivele propuse",declară încrezătoare Delia Dobrică, reprezentant al companiei Ruris. Compania a lansat produse noi şi s-a prezentat cu ele în faţa micilor fermieri. Planurile companiei prevăd în special extinderea la nivel de ţară.

„Agricultura fărâmiţată face ca un număr mare de mici producători agricoli să aibă nevoie de utilaje care să le uşureze munca şi să le crească productivitatea. Produsele consacrate au avut o cerere constantă, iar cele nou introduse pe piaţă au mers mai lent", adaugă Dobrică.

Makita este activă şi pe piaţa de unelte de grădinărit, dar şi pe cea de motofierăstraie. „Motocoasele şi maşinile de tuns iarbă electrice sunt produsele care cresc considerabil în vânzări. Acum fiecare căsuţă are şi o mică porţiune de gazon", afirmă Sorin Popa.

Motocoasele mici sunt cumpărate de persoane fizice. Produsele mai scumpe sunt în general, achiziţionate de firme mari sau de autorităţi publice locale.

„Produsele folosite în activitatea micilor fermieri, a firmelor care amenajează şi întreţin spaţiul verde şi a deţinătorilor privaţi de grădină au fost cele mai căutate. Explicaţia acestui fapt ar fi că există o deschidere a populaţiei pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiului verde", crede Alin Aelenei, reprezentant Husqvarna.

Speranţe pentru 2010

Husqvarna a avut un an greu. „Principala provocare a fost menţinerea numărului de personal şi asigurarea unui nivel salarial decent", mărturiseşte Aelenei. Scăderea activităţilor de exploatare forestieră a condus automat şi la scăderea vânzărilor produselor profesionale destinate acestui domeniu.

Ioan Mezei, director general Stihl, crede că această piaţă are un potenţial ridicat în România. El spune că, în ciuda faptului că în 2009 mulţi au ales să amâne achiziţiile de motoutilaje, în viitorul apropiat clienţii vor reveni spre aceste produse. „Piaţa locală de motoutilaje a scăzut relevant în acest an, mai mult decât în majoritatea statelor din estul Europei", afirmă Mezei.

Principalele dificultăţi întâmpinate în acest an au fost reducerea finanţării, scăderea încrederii consumatorilor, devalorizarea leului faţă de anul precedent şi înrăutăţirea plăţilor în economie. „Probabil că este un lucru bun că a trecut euforia consumului din trecut, pentru că va asigura o creştere sustenabilă în viitor", afirmă Mezei. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite