Morcovii românești, pe cale de dispariție. De ce importăm din Turcia și Polonia

0
Publicat:

Morcovii românești, odată nelipsiți din bucătăria noastră, se află acum în pericol de dispariție. În schimb, pe mesele noastre ajung tot mai des cei din Turcia și Polonia, care anual, generează cheltuieli de peste 22 de milioane de euro.

Morcovii românești, pe cale de dispariție FOTO Pexels
Morcovii românești, pe cale de dispariție FOTO Pexels

Declinul acestui aliment de bază pentru români are drept cauză reducerea drastică a suprafeței cultivate. Fermierii se plâng de lipsa subvențiilor, absența unui program coerent de susținere și de lipsa sistemelor de irigații.

Oferta producătorilor locali, depășită de cea de import

Elisabeta Androne, producătoare locală din Alba, mărturisește pentru Știrile ProTV că a redus cu patru ori suprafața cultivată cu morcovi și s-a orientat către alte legume, datorită lipsei cererii și a competiției acerbe cu supermarketurile. Prețul la care poate vinde morcovii locali, 8 lei pe kilogram, este depășit de ofertele de import: doar trei lei pe kilogram.

Chiar și marii producători s-au reorientat către culturile mai profitabile precum ceapa, tomatele, varza și ardeii, lăsând în urmă suprafețe considerabile dedicate morcovilor. Cei care încă rămân fideli cultivării morcovilor caută soluții inovatoare pentru a face față concurenței și a obține profit.

Florin Motea, șeful unei ferme din Aiud, a găsit o soluție în producerea de sucuri din morcovi, măr și sfeclă. A investit suplimentar pentru a satisface cererea clienților și a obținut comenzi de sute de kilograme.

Cu toate acestea, cifrele oficiale arată o scădere a suprafeței cultivate cu morcovi în România.

Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut aveam morcovi pe 12 mii de hectare, o scădere de 2 mii de hectare față de anul 2021. O tendință îngrijorătoare, care ar putea afecta diversitatea și sustenabilitatea producției agricole locale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite