Mitroi (ASE):  Inflaţia şi presiunea pe dobânzi vor fi noii jucători pe piaţă, de care trebuie să ne ferim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia şi presiunea pe dobânzi vor fi noii jucători pe piaţă, de care trebuie să te fereşti cât poţi, a declarat Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE). Potrivit acestuia, salariile nu mai pot fi crescute semnificativ de către Guvern, motiv pentru care se aşteaptă ca Executivul să reducă semnificativ costurile.

În opinia acestuia, cu excepţia riscului de dobândă, nu vor apărea evenimente semnificative în perioada imediat următoare.

“Nu văd ceva semnificativ să se profileze, cu excepţia riscului de dobândă care pe de o parte e limitată când o finanţezi cu credit. La un moment dat trebui să şi capitalizezi firmele. Probabil acesta este balansul care urmează. Volatilitatea, împreună cu inflaţia şi presiunea pe dobânzi vor fi noii jucători pe piaţă, de care trebuie să te fereşti cât poţi. Nu văd efecte în lanţ sistemice de criză”, a spus Mitroi pentru agerpres.ro.

Apreciind că economia mondială se află într-o poziţie favorabilă acum şi că România este bine poziţionată, profesorul a spus că se aşteaptă ca Guvernul să treacă la scăderea costurilor..

“Noi suntem bine poziţionaţi, într-adevăr, cu toate deficitele întinse la maxim, dar cum altfel să fii când creşti economic cu asemenea cifră? Nu avem ce face. Eu cred că salariile nu mai pot fi crescute semnificativ de către Guvern. Eu cred că vor fi reduse costurile semnificativ”, a mai arătat profesorul ASE.

Potrivit acestuia, bursa românească va avea un an pozitiv, „bligaţiunile cresc, dobânzile cresc şi orientarea spre risc bursier va fi din ce în ce mai interesantă”.

Preţurile au crescut în decembrie

Preţurile de consum au continuat să crească în luna decembrie din 2017, rata anuală a inflaţiei urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.

De altfel, Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 2,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.

În context, la începutul acestei săptămâni, Consiliul de Administraţie al băncii centrale a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

Pe de altă parte, produsul intern brut al României a înregistrat, în trimestrul al treilea din 2017, o creştere cu 8,8% pe seria brută şi cu 8,6% pe seria ajustată sezonier, raportat la perioada similară din 2016, iar la nouă luni a urcat cu 7%, pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului Naţional de Statistică.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite