Ministrul Muncii anunţă că s-au făcut primele plăţi privind compensarea şi plafonarea către furnizorii de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captură Facebook
Foto: Captură Facebook

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis că luni s-au făcut primele nouă plăţi către furnizorii care au plafonat şi compensat preţurile la energie.

Reacţia ministrului vine după ce membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER) au transmis că, nici până acum, la aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei şi emiterea primelor facturi, nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

„ANPIS, unitate aflată în subordinea Ministerului Muncii, a început, astăzi, plaţile privind compensarea şi plafonarea către furnizorii de energie, pentru facturile aferente consumatorilor casnici. S-au procesat deja cererile de plată emise de nouă furnizori de energie şi vom continua plăţile în zilele următoare, până la remedierea situaţiei!”, a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.

Întrebat, în cadrul unei întâlniri cu presa de la Parlament, despre nemulţumirile furnizorilor care nu au primit banii cu compensarea şi plafonerea preţurilor la energie, ministrul Muncii a transmis:  „Săptămâna trecută a fost publicat în Moni-torul Oficial Ordinul comun al miniştrilor de la Energie, Muncă şi Finanţe. În-cepând de vineri am reprimit situaţiile de la furnizori şi astăzi am făcut deja primele 9 plăţi către furnizori, ceea ce ţine de consumatorii casnici”.

Ministrul a precizat că aceste plăţi au început să fie făcute de luni. „Avem deja 30 de cereri primite, estimăm că vom avea în jurul de 100, 110 cereri, şi sperăm ca în termenul cel mai scurt să terminăm aceste plăţi”, a arătat Marius Budăi, adăugând că nu vor uza de termenul de 30 de zile pentru plată.

Membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER) au transmis, luni, că nici până acum, la aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei şi emiterea primelor facturi, nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi com-pensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. 

„Mai mult, prin noul Ordin comun al miniştrilor Muncii, Energiei şi Finanţelor privind decontarea facturilor, se prelungeşte nejustificat termenul de rambursare a sumelor cheltuite de furnizori, spre limite absolut insuportabile”, arată asociaţia.

În contextul creşterilor explozive ale preţurilor la energie electrică şi gaze natura-le, AFEER consideră necesare luarea unor măsuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât şi non-casnici; dar toate aceste fără a induce pierderi nejustificate furnizorilor si a afecta companiile din energie. 

Citeşte şi: Furnizorii nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze. „Vorbim de sute de milioane de euro”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite