Ministrul Energiei: Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze dacă va fi un conflict în Ucraina. Ne putem asigura necesarul de consum al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, marţi, că un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României.

Potrivit sursei citate, ţara noastră îşi poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii.

„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării", a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit, transmite Agerpres.

Oficialul a arătat ca ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor.

„Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat - n.r.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom", a spus Popescu.

Potrivit acestuia, în coaliţia de guvernare s-a ajuns la un acord pentru modificarea Legii offshore în această sesiune parlamentară.

De asemenea, va fi modificat şi modul de calcul al redevenţei pentru gaze, care acum este stabilit în funcţie de preţul de referinţă de la Viena, astfel încât să fie calculată în funcţie de cotaţiile din România ale gazelor.

Preţul gazelor este în scădere pe bursele internaţionale, a mai spus Popescu. De exemplu, acum este la jumătate faţă de preţul din decembrie.

Întrebat ce soluţii vor fi aplicate pentru consumatori de la 1 aprilie, el a răspuns: „Am avut ieri (luni - n.r.) o întâlnire la Guvern, soluţii sunt, nu sunt doar pe termen scurt, oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie".

El a adăugat că va face publice aceste măsuri după ce acestea vor fi validate în coaliţie.

Virgil Popescu a participat, luni, la o întâlnire pe tema gestionării efectelor creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, alături de alţi miniştrii, dar şi de la premierul Nicolae Ciucă.

În cadrul întâlnirii, au fost analizate efectele măsurilor în vigoare şi pachetele de sprijin pentru toate categoriile de consumatori pentru perioada următoare.

Pentru a accesa măsurile deja active, beneficiarii mecanismului de plafonare şi compensare a facturilor de furnizare a energiei electrice din categoriile menţionate de Legea 259/2021, art. 1, alineatele c,d,e,f, pot solicita în continuare, fiind consideraţi a fi încă în termen, recalcularea facturilor pentru furnizarea energiei electrice şi a gazelor naturale începând cu luna noiembrie 2021:

- microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;

- spitale publice şi private, definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, unităţi de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi creşe;

- organizaţii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unităţile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată;

- furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

- instituţii de cultură

- unităţi  şi instituţii de învăţământ

Totodată, Guvernul a mai anunţat că a demarat plăţile către furnizorii de gaze şi energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal.

Aceste plăţi vor continua pe toată durata de implementare a măsurilor de protejare a populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale.

Astfel, Ministerul Energiei a efectuat plăţi în valoare de peste 5 milioane lei furnizorilor care au livrat gaze naturale şi energie electrică pentru IMM-urile din România.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a început, luni, decontările către furnizorii consumatorilor casnici, fiind dispuse plăţi în valoare de 3,5 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite