Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu: Cazierul judiciar al lui Dan Diaconescu este alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că Dan Diaconescu nu a înregistrat datorii la stat pe numele său şi are "cazier judiciar alb", iar contractul pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se poate modifica, dar nu în mod fundamental.

Chiţoiu a fost întrebat de ce nu au fost puse condiţii de eligibilitate la licitaţia pentru Oltchim, ministrul precizând că acest lucru s-a întâmplat într-o anumită măsură, însă nu puteau fi impuse condiţii suplimentare din cauza normelor europene.

În ceea ce priveşte datoriile către stat ale lui Dan Diaconescu, ministrul Economiei a menţionat că certificatul de obligaţii fiscale pe numele acestuia figurează cu zero şi are "cazier judiciar alb".

Ministrul a fost întrebat dacă se mai poate negocia şi modifica împreună cu Dan Diaconescu contractul privind Oltchim prevăzut în caietul de sarcini. "Se negociază anumiţi termeni, dar nu în mod fundamental", a replicat Chiţoiu.

În ceea ce priveşte banii pe care Dan Diaconescu ar trebui să-i vireze la momentul semnării contractului privind Olchim, Chiţoiu a precizat că Ministerul Economiei a întreprins toate demersurile pentru contractarea unui credit de 40 de milioane de euro astfel încât să se asigure un capital de lucru pentru Olchim şi să se plătească salariile restante.

Ajutor de salvgardare pentru Oltchim

Ministrul a explicat că ulterior s-a discutat cu beneficiarii produselor Oltchim să asigure un capital de 20 de milioane de euro pentru finanţarea materiilor prime, iar statul să asigure alţi 20 de milioane de euro.

De asemenea, Chiţoiu a menţionat că în ultimele două săptămâni se poartă "negocieri împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu specialişti din ministerul Economiei şi Finanţelor pentru notificarea acestui ajutor de salvgardare, care presupune un împrumut pe 6 luni de zile la dobânda pieţei".

El a spus că dacă Dan Diaconescu s-ar fi angajat că plăteşte banii la închiderea negocierii, respectiv în 6 luni, pe această perioadă statul putea să acorde sub formă de împrumut suma de bani necesară reluării activităţii şi plăţii salariilor restante.

"În condiţiile în care Dan Diaconescu s-a angajat, conform ofertei, că la data semnării contractului de privatizare vine şi virează banii şi pe lângă banii pe care i-a propus în ofertă pentru preţul acţiunilor a venit şi cu alte sume importante de bani pentru continuarea şi finanţarea investiţiilor la Oltchim, nu mai este cazul ca statul să acorde acest împrumut, ajutor de salvare", a arătat Chiţoiu.

Ministrul a menţionat că sumele la care s-a angajat Dan Diaconescu să le investească în Oltchim reprezintă "foarte mulţi bani", dar a refuzat să precizeze suma exactă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite