Ministrul de Finanțe al Rusiei susține că situația fiscală a țării s-a îmbunătățit în 2023

0
Publicat:

Deficitul bugetar al Rusiei va fi de aproximativ 1% din PIB în 2023, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, marcând cea mai recentă îmbunătăţire a situaţiei fiscale a Moscovei, în contextul creşterii veniturilor bugetare.

foto bancnote de rublă rusească de 5000
Rubla rusească Foto: Shutterstock

Preţul mai ridicat al petrolului şi majorarea plăţilor de impozite au ajutat Guvernul rus să atenueze deficitul bugetar, care se estima a fi mult mai ridicat anul acesta, unii economişti previzionând un deficit de 5% din PIB în 2023, transmite Reuters.

„Au crescut veniturile provenite din producţia de gaze, economia funcţionează şi ratele de creştere ne permit să vorbim de creşterea veniturilor bugetare”, a declarat Siluanov.

În primele zece luni din acest an, deficitul bugetar al Rusiei s-a situat la 1.240 miliarde de ruble (13,82 miliarde de dolari), sau 0,7% din PIB. Legea bugetului pe 2023 prevede un deficit de 2.930 miliarde de ruble, sau 2% din PIB.

Anul trecut, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 3.290 miliarde de ruble. Pentru a acoperi gaura fiscală, Rusia a cheltuit deja în acest an 559 miliarde de ruble de la fondul suveran, unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale ţării.

Contrar acestor declarații oficiale, Igor Lipsits, un important economist rus. susține că situația nu este de fapt așa de bună pe cât încearcă Kremlinul să o portretizeze în comunicatele și știrile sale. 

Declarațiile oficiale „îmbunătățite” privind economia rusă nu sunt un bun indicator al modului în care merge economia rusă, deoarece autoritățile încearcă doar să facă Kremlinul fericit, a adăugat Lipsits, potrivit Reuters.

Comentariile lui Lipsits aruncă puțină lumină asupra economiei aparent rezistente a Rusiei în timp de război, care este în plină expansiune pe fondul cheltuielilor militare și de stat masive. Fenomenul îi nedumerește pe mulți economiști, care se așteptau ca aceasta să se prăbușească după invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022. 

O mare parte din populația rusă are salarii foarte mici”, a declarat Lipsits pentru agenția de presă. Nu ajută faptul că banca centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii cheie la 15% pentru a susține rubla slabă, care s-a prăbușit cu 16% față de dolar în acest an - ceea ce înseamnă că mulți oameni acumulează datorii mai mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite