Ministerul Energiei: Există o nouă tentativă de înșelăciune care folosește imaginea și numele ministrului

0
Publicat:

Ministerul Energiei avertizează cu privire la o nouă înşelătorie care foloseşte imaginea şi numele ministrului Sebastian Burduja, respectiv o pagină falsă care promite câştiguri uriaşe, în schimbul unei sume de bani investite.

foto: Sebastian Burduja, ministrul Energiei
Sebastian Burduja, ministrul Energiei

„Atragem atenţia cu privire la o nouă înşelăciune care foloseşte imaginea şi numele ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Recent, am identificat o pagină falsă care promite câştiguri uriaşe peste noapte în schimbul unei sume de bani investite. Mai grav, această pagină conţine şi o semnătură falsă a ministrului. Vă asigurăm că acea semnătură nu este reală şi nu reprezintă avizul ministrului Energiei. Recomandăm tuturor să fie extrem de vigilenţi în faţa acestor acte de înşelăciune şi să raporteze imediat paginile de acest gen platformelor corespunzătoare”, anunţă ME pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, ministrul Energiei va formula şi de această dată o plângere penală la DIICOT împotriva persoanelor care au creat şi publicat pe internet acest conţinut înşelător şi fals.

Pe 11 aprilie, Ministerul Energiei a anunţat că ministrul de resort, Sebastian Burduja, a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în legătură cu un videoclip de tip deepfake şi un articol de tip fake news.

Recent, în spaţiul public au apărut două materiale de dezinformare implicând utilizarea ilegală şi manipulată a imaginii şi declaraţiilor ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja. Unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celălalt un articol de tip fake news, ambele susţinând în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiţionale create de două companii, cu promisiunea unor câştiguri financiare pentru cetăţeni. Aceste materiale nu numai că utilizează ilegal vocea şi imaginea ministrului Energiei, dar încorporează şi linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potenţiale ameninţări cibernetice”, se menţionează în comunicatul de atunci al ME.

Astfel, în faţa acestei situaţii grave, ministrul Energiei a sesizat DIICOT, solicitând luarea măsurilor legale necesare, inclusiv eliminarea conţinutului fals de pe platformele de socializare şi de pe internet, pentru a opri răspândirea acestuia şi a preveni continuarea săvârşirii infracţiunilor. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite