Ministerul Dezvoltării iniţiază o nouă Ordonanţă pentru ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice. De ce e necesară această măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul Romaniei
FOTO: Guvernul Romaniei

Ministerul Dezvoltării a iniţiat o nouă Ordonanţă de Urgenţă care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice, având în vedere problemele generate de creşterile globale de preţuri ale materialelor de construcţii, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanţilor şi creşterilor de preţ în domeniul energetic.

„Având în vedere problemele generate de creşterile globale de preţuri, ale materialelor de construcţii, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanţilor şi ale celor din domeniul energetic, precum şi cele generate de războiul din Ucraina, care afectează lucrările de construcţii, Ministerul Dezvoltării a iniţiat o nouă Ordonanţă de Urgenţă care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice.”, a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Cseke Attila.

„Guvernul asigură, prin această măsură, continuarea investiţiilor publice, astfel încât să nu fie irosiţi banii publici pe investiţii începute şi care ar putea să rămână, altfel, neterminate.”, a subliniat Cseke Attila.

După cum este cunoscut, în urma creşterii preţurilor materialelor de construcţii din 2021, Ministerul Dezvoltării a propus o soluţie, anul trecut, prin care au fost salvate, de la sistarea lucrărilor, 1.675 de investiţii finanţate de MDLPA, printre care spitale, şcoli şi drumuri, în valoare totală de aproape 600 milioane de lei. 

Măsura prevedea lucrările aflate în execuţie – a arătat ministrul dezvoltării, adăugând că noua măsură propusă astăzi prevede soluţii şi pentru contractele aflate în procedură de achiziţie şi cele în aflate derulare, finanţate din fonduri guvernamentale sau europene.

„Există un acord în Guvern şi în coaliţia de Guvernare pe această măsură, iar suma totală necesară pentru suplimentare din bugetul de stat, până la sfârşitul anului 2022, este de aproximativ 5,16 miliarde de lei. Este un cost care trebuie asumat astfel încât să nu pierdem banii publici investiţi deja în proiecte care ar putea rămâne neterminate, în proiecte care ar putea, altfel, rămâne pe hârtie. Profitul firmelor de construcţii nu va fi suplimentat, acoperim doar costurile crescute, iar soluţia rămâne valabilă şi pe viitor, când, în urma unor eventuale scăderi de preţuri, vom putea economisi bani publici prin ajustarea facturilor”, a precizat Cseke Attila.

Ministerul a evidenţiat că, în ultimul an, costul fier betonului s-a dublat, iar costul bitumului s-a majorat cu 119%. 

„Fără măsura propusă astăzi, ar putea fi blocate investiţiile, firmele de construcţii care ar intra în insolvenţă ar însemna o creştere a ratei şomajului şi investiţiile care urmează să fie finanţate prin PNRR nu ar mai avea constructori ” – a atenţionat Cseke Attila.

Conform propunerii Ministerului Dezvoltării, publicate marţi, ajustarea se realizează exclusiv pentru restul rămas de executat din contracte, în baza unui nou act adiţional la contract şi se va face la fiecare situaţie de plată. 

Formula de ajustare este similară cu formula simplă din HG nr. 1/2018, foloseşte indicele global în construcţii ICC, diseminat de către Institutul Naţional de Statistică. Data de referinţă va fi luna anterioară ofertei în baza căreia a fost încheiat contractul de finanţare. 

„Astfel, asigurăm ca fenomenul creşterii diferitelor componente din contractele de lucrări publice să fie acoperit financiar. Contractanţii pot depune, în primele 45 de zile după intrarea în vigoare a noii Ordonanţe de Urgenţă, solicitare către autorităţile contractante pentru ajustarea valorii contactelor de investiţii publice.”, a conchis ministrul.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite