Cseke Attila: Consolidăm seismic clădiri din 100 de localități cu finanțare nerambursabilă

0
Publicat:

Ministerul Dezvoltării consolidează 238 de clădiri, blocuri de locuințe, spitale și școli, cu finanțare nerambursabilă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a transmis, joi, ministrul Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltări, Cseke Attila, Foto: Facebook
Ministrul Dezvoltări, Cseke Attila, Foto: Facebook

Acesta a mai anunțat că a semnat, până acum, în total, 168 de contracte de finanțare, în valoare de 441 milioane de euro, pentru 238 clădiri aflate în 100 de localități din România.

Finanțarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnați. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte și avem sute de contracte de finanțare semnate. Având finanțarea asigurată, autoritățile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investițiilor”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Oficialul a adăugat: „148 de proiecte, în valoare de 261.981.343,88 de euro, vizează consolidarea seismică și renovarea energetică a 162 de clădiri publice, unități medicale, de învățământ și sedii administrative, iar alte 20 de proiecte, în valoare de 179.057.623,29 de euro, vizează consolidarea a 76 de clădiri rezidențiale multifamiliale.

Potrivit sursei citate, cele mai multe contracte au fost semnate cu autoritățile locale din București, Iași, Constanța, Galați și Prahova.

Ministerul finanțează consolidarea seismică a clădirilor și din bugetul național.

Astfel, ministrul Dezvoltării a amintit: „Începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează și Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.”

Până în prezent, pentru Programul național, au fost depuse cereri de finanțare în valoare de 4.635.562.231,97 lei, pentru consolidarea a 277 de clădiri publice și blocuri de locuințe din întreaga țară, dintre care 128 sunt din municipiul București – a arătat ministrul, subliniind că apelul de depunere a cererilor de finanțare este deschis până pe 20 februarie 2023, ora 23:59.

În octombrie 2022, Attila anunța că, prin Programul ,,Valul Renovării'', Guvernul îşi propune eficientizarea energetică a minim 4.333 de clădiri, dintre care 2.700 sunt publice, iar restul blocuri de locuinţe.

Oficialul a subliniat atunci că foarte important la Programul ,,Valul Renovării'' este faptul că nu necesită o cofinanţare din partea autorităţii locale sau a proprietarului de locuinţă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite