Cseke Attila: Cetățenii vor putea anunța dacă primesc apă pe țevi de plumb VIDEO

0
Publicat:

Guvernul va institui un mecanism prin care cetăţenii vor putea anunţa dacă în clădirile în care locuiesc există elemente de plumb în sistemul de distribuţie a apei, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.â

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei / Foto Arhivă
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei / Foto Arhivă

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de ordonanţă privind calitatea apei destinată consumului uman. 

„Vom institui un mecanism prin care cetăţenii vor veni şi vor declara dacă au asemenea ţevi de plumb care contribuie la acest conţinut, adică să avem aceste informaţii disponibile. Noi nu trebuie să intrăm în proprietatea privată a cetăţenilor din România, drept urmare acest mecanism va fi unul benevol de declarare, în mod cert.

În urma culegerii acestor declaraţii de către autorităţile locale, vom primi informaţii pe baza cărora Ministerul Dezvoltării trebuie să prezinte un set de date Guvernului. Dacă amplitudinea problemei, pe care astăzi, într-adevăr, nu o cunoaştem în realitate, este destul de mare, atunci, evident, Ministerul Dezvoltării va propune un program de investiţii prin care să finanţăm aceste înlocuiri de ţevi de plumb", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, după reuniunea Guvernului.

El a precizat că, potrivit ordonanţei, în termen de 90 de zile de la adoptare, prin ordin al ministrului Dezvoltării, vor fi elaborate normele metodologice privind culegerea informaţiilor. Datele vor fi culese de la fiecare proprietar în parte.

Ministrul a fost întrebat dacă statul ar putea plăti pentru înlocuirea acestor instalaţii, iar răspunsul a fost:

„În principiu, da, dar această analiză trebuie văzută, cât de mare este amploarea fenomenului şi a problemei în România. (...) În momentul în care am cules datele şi vedem amploarea, putem să propunem soluţii de remediere".

Cseke Attila a informat că principalul iniţiator al acestei ordonanţe este Ministerul Sănătăţii.

Proiectul de ordonanță prevede înlocuirea componentelor de plumb din clădiri, pentru a fi evitată contaminarea apei. Însă, în același document se precizează că autoritățile nu au date despre numărul de clădiri care au astfel de componente. În acest caz, autoritățile locale trebuie să realizeze eșantionări statistice pentru a estima numărul de clădiriri pentru care va fi realizată o expertiză tehnică.

Pentru fiecare zi de întârziere în transpunerea legislației, România riscă un infringement care vine la pachet cu o amendă de 1.692.000 de euro și penalități de până la 122.670 de euro.

Documentul citează un raport al INS din 2021, potrivit căruia în România 28% din populație nu are acces la apa provenită dintr-un sistem centralizat de aprovizionare, ci consumă apă din fântâni sau puţuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite