Cseke: Va fi instituit un sistem de monitorizare a investiţiilor pentru consolidarea clădirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a transmis, miercuri, că premierul Nicolae Ciucă şi Guvernul au fost de acord să fie instituit un program de monitorizare a investiţiilor pentru consolidarea clădirilor la risc seismic.

555 milioane euro sunt alocate pentru consolidarea clădirilor prin PNRR, Foto: Arhivă Adevărul
555 milioane euro sunt alocate pentru consolidarea clădirilor prin PNRR, Foto: Arhivă Adevărul

Sunt trei paliere astăzi prin care guvernul finanțează lucrări de consolidare de risc seismic. Aș începe cu finanțarea care e la îndemâna noastră din Planul Național de Reziliență și Redresare a României (PNRR), unde avem 555 de milioane de euro pentru lucrări care includ și consolidare de clădiri. Din această sumă, la momentul actual, la ziua de care discutăm, avem contractați, deci contracte semnate, pentru 441 de milioane de euro, contractare care a început anul trecut în iunie 2022. Vorbim de 238 de clădiri care au finanțare asigurată pentru consolidare de risc seismic.”, a transmis ministruul Dezvoltării la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit acestuia, până la 15 martie se va contracta întreaga sumă, deci și diferența până la 555 de milioane de euro.

În ceea ce privește programul pe bugetul de stat, pe baza legii promovate în guvern și aprobate apoi și de Parlament, Legea 212/2022 avem astăzi în platformă 290 de solicitări de finanțări din care 130 sunt pentru blocuri de locuințe și 160 sunt pentru clădiri publice. Apelul pe această finanțare se finalizează în 20 februarie, iar în 1 martie dorim să aprobăm prin ordin de ministru finanțările, intrarea în programul finanțat din bugetul de stat pentru cele care sunt eligibile.”, a mai precizat oficialul.

El a adăugat că la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, sunt încheiate contracte de execuție de lucrări pentru 57 de obiective de investiții în valoare totală de trei miliarde de lei.

Aici vorbim deja de contracte de execuție care se derulează.”, a menționat sursa citată.

Sistem de monitorizare a investiţiilor

În ceea ce privește măsurile pe care le-am propus pentru eficientizarea implementării acestor investiții, am propus, și guvernul a fost de acord și domnul prim-ministru, să instituim un sistem de monitorizare a acestor investiții, astfel încât prin colegiile prefecturale aceste investiții de care știm, știm care au contracte semnate, să vină lunar cel puțin o dată în colegiile prefecturale unde sunt prezente toate instituțiile care avizează, participă în circuitul de avizare a unei asemenea investiții, astfel încât dacă sunt întrebări, nelămuriri, clarificări ele se pot rezolva cât mai rapid posibil și aceste investiții să treacă la faza de execuție a lucrării.

De asemenea, am dispus Inspectoratului de Stat în Construcții ca aceste investiții care au deja contracte semnate, respectiv cele care vor veni, să fie verificate sistematic, periodic, astfel încât calitatea în rezistența mecanică a clădirilor să fie asigurată conform normativelor legale în vigoare.

Și, de asemenea, ceea ce domnul prim-ministru a dispus cu ziua de mâine se constituie acel grup inter-instituțional în care toate ministerele vor conlucra pentru ca aceste investiții să fie implementate cu succes.”, a mai mai transmis Cseke Attila.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite